Éjszakai világító felhők

Július 2-án hajnalban ismét látványos éjszakai világító felhőt észlelhettünk. Meglehet, hogy ez volt az évtized legjelentősebb ilyen jelensége.

5752

Szabó Szabolcs Zsolt, Szolnok

Szinte teljesen véletlenül vettem észre, bár előző este, a naplemente után gyanakodva figyeltem az eget, mert úgy sejtettem, hogy pont amikor “nem érek” rá, akkor jelentkezik. Ezen az estén, július 1-jén egy barátom születésnapi köszöntésére voltam hivatalos. Másnap hajnalban, július 2-án aztán beköszöntött a “megsejtett” esemény. Fejvesztve tekertem haza a fényképezőgépemért, majd utána fel a csillagvizsgálóba. Kiérve a tetőre, életem eddigi legnagyobb éjszakai világító felhő komplexumát – gigászát láttam. Úgy saccoltam, hogy közel 60-70 fok széles volt, és közel 20-25 fok magasságra húzódott fel. Apró szálas szerkezete rendkívül egyértelművé tette a tényt, ez egy igen erősre hízott NLC volt. A nyugati szélén egy hosszú, gyökfüggvényhez hasonló képet mutatott, mely gyanítom, a síkban egy rendkívül hosszú, közel egyenes ív lehetett. Ez az ív nyugaton igen messze túl, tőlünk Szolnokról nézve messze a Mátra vonulatáig és azon túl is követhető volt. A jelenség élményét és szintjét emelte, hogy észlelése alatt közel 5 fokot emelkedett, ami közeledést jelentett. Keleti szélén egymásra merőleges szálakat és fodrokat lehetett látni, melyekhez közel volt a Szubaru, vagy más néven az M45, azaz a Fiastyúk, és a szomszédban még a Vénusz “ragyogó csillaga”. A felhőrendszer látszólagos közepén a tenger hullámaira hajazó fodrok és ívek fénylettek, mintha valaki egy szinusz vagy koszinusz szögfüggvényt rajzolt volna az égre. Nagyobb nagyításban mindegyik részlet mögött csillagok látszottak. Ahogy egyre csökkent a Nap horizont alatti magassága, úgy egyre inkább tűnt el a keleti fele, és érdekes módon a Mátra vonulata felett jócskán nyugatra húzódó hosszú egyenes szál úgy “hízott” egyre jobban. Sajnos a jelenség egyre kevésbé látszott, ahogy közeledett a pirkadat.

A Kékes-tetői webkamera képén a látványosság már hajnali 1:55-kor kivehető volt, így elmondható az is, hogy ez a csodás NLC egy igen erős, fényes, és hosszan tartó jelenség volt, ami miatt méltán hívhatnánk az elmúlt évtized leglátványosabb éjszakai világító felhőjének. Bizakodó vagyok, hogy máskor is lesz még ilyen, és akár még feltűnőbb NLC-ket is meg tudunk majd figyelni az amatőrtársakkal a szolnoki TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálóból.

Az itt bemutatott kép csak kis részletét mutatja a jelenségnek, a teljes felhőkomplexum megtekinthető ezen a linken.

Hozzászólás

hozzászólás