Fényoszlopok a Zselicben

Szabad szemmel látható fényoszlopok a Zselicben. A fényoszlopokat a 20-30 km-re lévő települések fényei alkotják, melyek visszatükröződnek a magasban lebegő jégkristályok milliárdjairól.

4745

Schmall Rafael, Kaposfő

Szabad szemmel látható fényoszlopok a Zselicben. A fényoszlopokat a 20-30 kilométerre lévő települések fényei alkotják, melyek visszatükröződnek a magasban lebegő jégkristályok milliárdjairól.

Ebben az esetben azonban nem hatszögletű hasábkristályokról, hanem lapkristályokról van szó, melyek tükörként verik vissza a földi fényeket. Néha még a zenitben is látszottak ilyen fényoszlopok, és még a Szíriusz… de még a Betelgeuse is mutatta ezt a jelenséget. Ha lett volna Hold, akkor bizonyára hatalmas haló- és mellékholdjelenséget látok.

Számos fókusszal készültek képek. Az 50 mm-es fókuszon még az élőképen is látszottak a fényoszlopok, sőt talán azok voltak a leglátványosabbak. Kaposvár felé egy nagy sáv mutatkozott, ami kicsit furcsa volt. 2013-ban ugyanis abba az irányba még különálló kis oszlopokat láttam, most meg egy nagy sávot. Arra következtetek, hogy a LED-világítás bevezetése miatt vált ilyenné, azaz sokkal fényesebbé. (Kaposváron ugyanis nemhogy csökkent a fényszennyezés a LED miatt, hanem nőtt is sajnos a nagy fényerő következtében. )

Hozzászólás

hozzászólás