Földi Univerzum

966

A Csillagászat Nemzetközi Éve kapcsán egyre-másra születnek a csillagászati ismeretterjesztés új formáira vonatkozó tervek.

Hegedüs Tibor, Szász Mária, Baja

A sokak által már régóta ismert és gyakran látogatott bajai csillagvizsgáló (a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által fenntartott kutatóintézet) is új ötlettel jelentkezett: közel 4 és fél hektáros területén különféle látványos fizikai, űrhajózási eszközöket, valósághű 1:1 modelleket, szimulátorokat felsorakoztató tudományos látványpark kialakításán dolgoznak. A látványpark (és az egész projekt) “fedőneve” egyelőre a “Földi Univerzum”. A képen látható “látogatói központ” épület Szász Mária terve. Belül kiállítótér, kisebb foglalkoztató és szállás termek mellett egy 8 m átmérőjű planetáriumi kupolaterem alkotja a “lényeget” – az elképzelések szerint természetesen digitális vetítéstechnikával és hazai fejlesztésű eszközökkel. Ami szintén különlegesség: a tetőteraszon kialakított lejtős nézőtér, ahol a nyári időszakban szabadtéri “valódi” lézeres csillagkép-bemutatásokat lehet majd tartani, a szabad ég alatt, egy ívelt felületre vetített képekkel!

2008w16-nagy

A tudományos élménypark a csillagászat és űrkutatás mellett fel kívánja vállalni a klímaváltozással kapcsolatos állandó tájékoztatást, és a természetbarát energiatermelés már működő receptúráinak terjesztését is (maga az épület is földhő-pumpás fűtés+melegvíz+klíma megoldással épülne meg, amit szintén megtekinthet bárki, valamint naperőmű és Darrieus szélgenerátor is része a projektnek).

Bárkinek véleménye, hozzátennivalója, felajánlása, ötlete lenne a projekthez, keresse meg a csillagvizsgálót! Bízunk benne, hogy a már folyamatban lévő pályázati aktivitás meghozza gyümölcsét, és hazánk, különösképpen pedig a csillagászat iránt érdeklődő közönség egy izgalmas és értékes, különleges látnivalót kaphat!

Hozzászólás

hozzászólás