Fürge Merkúr holdsarlóval

979

A Merkúr és a Hold ritka szép együttállását figyelhettük meg május 6-án, az esti szürkületben.

Hegyi Norbert, Győr

Május 6-án egész nap azon töprengtem, hogy vajon milyen idő lesz este? Késő délután felhők vonultak az égen, de ennek ellenére mégis megpróbálkoztam a vékony kis holdsarló és a Merkúr felkutatásával. 18:20 UT körül kezdtem az ég figyelését. Sajnos felhők takarták az nyugati és északi égboltot, ráadásul a felhők a horizonttal szinte párhuzamosan vonultak, így az ég egészen 5–7 fok magasságig tiszta volt. 19:00 UT-kor sikerült megpillantanom a 30 óra 43 perces holdsarlót a felhők sávjai között. Negyed órát vártam, míg végül az utolsó nagyobb felhők is átvonultak.

2008w20-nagy

Végül 19:16 UT-kor sikerült lefényképeznem a 30 óra 57 perces, vagyis 1,29 napos holdsarlót a szépen derengő hamuszürke fénnyel és a tőle pár fokra világító Merkúrral. A fényképet egy Sony Cyber-shot DSC-H5-tel készítettem, 4 másodperc megvilágítási idővel, 3,5-ös nyílásviszony mellett, ISO 100-as érzékenységgel a győri Szent László Katolikus Szakkollégium harmadik emeletéről.

A Naphoz legközelebb keringő, így egy-egy láthatósága alatt alig pár napig, esetleg egy-két hétig megfigyelhető, gyors mozgású Merkúrt többnyire igen nehéz észlelni hazánkból. Május első felében van a Merkúr idei legjobb esti láthatósága, érdemes felkeresni a hazai bemutató csillagvizsgálókat (Budapesten a Polaris Csillagvizsgálót).

Hozzászólás

hozzászólás