Galaxisötös a Pegazusban

4995

„A négy köd (19, 20, 21, 22) mérhetetlenül halvány, igen kicsiny, nagyon nehezen észlelhető. Közülük a legszebb a 19-es (NGC 7317), aztán következik a 20-as-, 21-es és 22-es. Annak ellenére, hogy a négy közül a legkisebb a 22-es (NGC 7320), csodálatos látványt nyújt.”

Szitkay Gábor, Koch Barnabás, Nyúl

A kompakt galaxiscsoport felfedezője, Edouard Stephan így írt a később Stephan-ötös nevet kapott társaságról 1877-ben. A francia csillagász a marseille-i obszervatórium 80 cm-es távcsövével még nem tudta felbontani az általa 20-asnak sorszámozott galaxist (NGC 7138), arra csak később került sor.

A Pegazus területén látható galaxisötös ma is kedvelt célpontja az amatőrcsillagászoknak, de a 2010-as Határ a csillagos ég! elnevezésű pályázat nyertesei is ezt a kvintettet vették célba a piszkés-tetői Schmidt-távcsővel. A csoport tagjai közül négy fizikailag is összetartozik, feltehetően össze fognak olvadni a jövőben. A felvételen is jól látható a „kakukktojás”, a kékes színű NGC 7320 valójában előtérgalaxis, véletlenül látszik a csoport irányában (felvételen „10 óra” táján). Vöröseltolódása alapján jóval közelebbi, mint a kvintett további négy tagja.

A Stephan-ötös Szitkay Gábor és Koch Barnabás felvételén. A fotó 2014 szeptemberében készült, 40,6 cm-es Newton-távcsővel, 18 óra 10 perc össz-expozíciós idővel, ISO 800 érzékenység mellett.

Galaxishármas az Oroszlán csillagképben

Galaxisnégyes az Oroszlán csillagképben

Kedves csillagászatot kedvelők, barátaink!

Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit súlyosan érint, minden szervezetnek, egyesületnek gondot okoz a talpon maradás.

A Polaris Csillagvizsgáló belépődíjai segítettek állandó költségeink fedezésében, ám ezek a bevételek most elmaradnak, ugyanakkor a Polaris bérleti díjait továbbra is fizetnünk kell.

Ennek ellenére virtuálisan megpróbáljuk folytatni ismeretterjesztő munkánkat, hogy minél több embernek juttathassuk el az égbolt csodáit. Mindenkit arra buzdítunk, hogy nézzen fel az égre, ne maradjon le az aktuális látnivalókról. Érdekességeket hozunk el a csillagászat világából, visszaemlékszünk a nagy elődökre a csillagászat, asztrofizika, űrkutatás világából, kitekintünk a jövőben tervezett űrmissziókra, kutatási területekre.

Működésünk eddig sem volt elképzelhető a támogatásotok nélkül, amire most nagyobb szükség van, mint valaha. Ha arra érdemesnek találtátok keddi előadásainkat, virtuális bemutatóinkat, kérjük támogassátok egyesületünket legalább egy belépő árával. Köszönjük!

Magyar Csillagászati Egyesület
Banszámlaszámunk: 62900177-16700448

Hozzászólás

hozzászólás