Göncöl szekerén

2843

Üstökös ül Göncöl szekerének rúdján, besegít a Kisbéresnek! Látogatóban a Catalina-üstökös a Nagy Medve hét csillagánál!

Fényes Lóránd, Piliscsév

A 2016-os év január hónapjának 16-ik napját már hónapokkal előre bejelöltem a naptáramban. Ismert volt ugyanis, hogy ezen a napon a C/2013 (Catalina) – üstökös áthalad a Göncölszekéren és egészen megközelíti az M101 galaxist. Két ennyire eltérő égi objektum nagyon izgalmas páros egy fényképen. Az egyik nagyon közeli: a Naprendszeren belül halad. A másik rendkívül távoli: a saját galaxisunkon, a Tejútrendszeren túl található. Ám innen, a Földről nézve, fotózva egy látómezőn belül találjuk őket ezen a napon. Új, hordozható felszerelésemnek köszönhetően egy nagyszerű nagylátószögű felvételt sikerült készítenem, melyen a teljes Göncölszekér látszik, benne az üstökössel.

fenyes-catalina-uma

A hordozható Star Adventurer pillekönnyű, az egész felszerelés mechanikástul, állványostul, fényképezőgépestül pár kg. Bárhova el lehet vinni és sima ceruzaelemekkel működik. Nagyon kényelmes. Ennek ellenére nagyon pontosan követi az ég látszólagos elmozdulását. A mechanikára egy újonnan vett és frissiben átalakított Canon tükörreflexes gép került, az objektív hosszú válogatás után az egészen kiváló rajzolatú 40mm-es fix 2.8-as palacsintaobjektív lett.

Hozzászólás

hozzászólás