Grandiózus csillagváros a szomszédban: a Messier 31

10780

Az Androméda-galaxis (M31) a Tejútrendszert is tartalmazó galaxishalmaz, a Lokális-csoport legnagyobb csillagvárosa. A kiterjedt spirálgalaxis sötét égen puszta szemmel is kivehető. Binokulárral, távcsővel nézve izgalmas látvány ez a szomszédos csillagváros, azonban szerkezetét, valódi szépségét csak a fotók mutatják meg igazán.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

Az Androméda-galaxis az egyik legtávolabbi objektum, amely még szabad szemmel is észlelhető: 2,25 millió fényév távolságra helyezkedik el tőlünk. Azaz a fény ennyit utazott fénysebességgel az űrön keresztül, míg ideért az Androméda látszó képe hozzánk! A Charles Messier katalógusa szerinti 31-es számot viselő spirálgalaxis igazi égi kincsesláda. Sb típusú spirál, közepesen nyitott karokkal rendelkezik. Mivel azonban ferde nézőpontból látjuk, a karok nem vehetőek ki olyan egyértelműen, mint más galaxisok esetében.

A kép a galaxis teljes kiterjedését átfogja. A fénylő galaxismag körül a porfelők látványos örvénylésén kívül a sugárzó hidrogén területek vörösei is látványosan észlelhetőek a teljes látómezőben. A feltételezések szerint az M31 központjában egy 30 millió naptömegű fekete lyuk található.

Dátum: 2020.11., helyszín: Balatonalmádi, expozíciós idő: 23 óra, 245 x 240 LRGB, 49 x 480 H-alfa. Celestron 11″ RASA, SkyWatcher EQ-6 QHY 247C, Optolong LRGB, Baader High-Speed Ha, TeleVue Paracorr Type-II, QHY5L-II.

A felvételről Fényes Lóránd oldalán.

Hozzászólás

hozzászólás