Hajszálvékony holdsarló

3073

Úgy tűnik, a hosszú borult időszakok után végre szebb idők járnak felénk, több a derült ég, és megérkeztek az újabb égi látnivalók is.

Mizser Attila, Csillagtanya

A minél vékonyabb (az esti égen minél fiatalabb, a hajnalin minél idősebb) holdsarló megfigyelésének több évtizedes hagyományai vannak hazánkban. A cél az újhold időpontjához minél közelebb eső, jellemzően halvány, cérnavékony, csak a szürkületi égen, alacsonyan megfigyelhető sarlóhold megtalálása, észlelése, esetleg lefényképezése. A sokféle feltételből láthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű ez a feladat, amint arról Cseh Viktor blogján is olvashatunk. A másfél- kétnapos Hold látványa is emlékezetes, azonban igazi sportértéke azoknak az észleléseknek van, amikor 24 óránál fiatalabb vagy idősebb holdsarlót tudunk megpillantani.

A Hold 2021. január 14-én, Lovasberényből. A holdsarló kora: 35 óra. A képre kattintva, a nagyobb méretű képen halvány csillagként azonosíthatjuk a Merkúr bolygót a jobb oldali fa koronájától jobbra.

Január 14-én kora este sokan láthatták a vékony holdsarlót a nyugati égen. A viharos, hideg szél persze többeknek kedvét szegte, de néhány percet igazán megért egy kis esti látványosság. A sarló kora 35 óra volt, vagyis újhold után 35 órával jártunk a fénykép elkészítésekor. A felvétel 2021. január 14-én 17 órakor készült, Canon Powershot SX 240HS fényképezőgéppel (ISO 800, expozíciós idő: 1/8 s).

MCSE Csillagtanya

Hozzászólás

hozzászólás