Három Nap az égen!

2681

A december végi hideg napokat szinte feledteti ez a szenzációs felvétel, melyen egyszerre három Nap látható égboltunkon: két melléknap és egy „valódi”!

Tóth Zsuzsanna, Mátraszentimre

A Kárpát-medencére rátelepedett sűrű, vastag, hideg ködréteg fölé tornyosuló hegycsúcsainkról nem csupán a távoli Magas-Tátra látványa jelentette az igazi látványosságot. December 30-án a mátraszentimrei sípályán százak figyelhettek meg ritka szép légköroptikai jelenségeket. A Naptól jobbra és balra egy-egy igen fényes melléknap látszott, melyek a 22 fok sugarú halóíven ültek. A fénykör legtetején, igaz, halványan, de a felső érintőív is megmutatta magát.

2008w01-nagy

A hét csillagászati képe 2007. december 30-án készült Mátraszentimre mellől, Canon EOS 350D fényképezőgéppel, 18 mm-es objektívvel. Miként a megörökített fényes melléknapokat, úgy a képen látható kisebb-nagyobb „csillagokat” is a levegőben lebegő jégkristályok, az ún. gyémántpor okozta, melyet a sípálya hóágyúja állított elő.

Meglepő, de a halók szinte az év bármely részében láthatóak. Legtöbbször a 22 fokos kör alakú naphalót, illetve a melléknapot láthatjuk. A 22 fokos haló a Nap körüli szivárványkör, néha csak egy része látható – a Nap és a jelenséget létrehozó cirruszfelhők, ill. jégkristályok kölcsönös helyzetétől, a felhők vastagságától függően. A melléknap általában a Nap mindkét oldalán, attól egyenlő távolságra, mintegy szivárványfoltként jelenik meg, s főleg vékony felhőrétegben, cirruszfelhőkben látható. Feltűnő, fényes melléknapok legkönnyebben a Nap alacsony állása mellett vehetők észre. A légköroptikai jelenségek kialakulásában a légkörben jelenlévő jégkristályok alakja, állása játszik szerepet, s mindmáig ismerünk olyan halójelenséget, melynek nem tisztázott a pontos magyarázata (ilyen pl. a fenti képen a Nap és a felső érintőív között félúton látszó halvány V, az ún. Moilanen-ív).

Hozzászólás

hozzászólás