Hat perc sötétség

936

Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozását kalandos körülmények közepette sikerült megörökítenie észlelőnknek Hangzhouból.

Bakos Gáspár, Hangzhou, Kína

Ez a napfogyatkozás-fotó nem születhetett volna meg, ha Norio Narita (japán csillagász, gyakorlott Subaru észlelő és exobolygó-megfigyelő), nem kopogtat be szobámba a fogyatkozás hajnalán, és nem adja elő tört angolsággal, hogy menekülni kell Shanghaiból! 10 perc múlva már a taxiban ültünk, a pályaudvarra menet. A legnagyobb kihivás a vonatjegy megvásárlása volt. Lerajzoltuk hóember-kisszék stílusban a kiszemelt várost. Bármit kérdezett a pénztáros hölgy, bólogattunk. Kicsit féltem, hogy Tibetbe küld minket.

A vonaton végig esett az eső. Amikor megérkeztünk Hangzhouba, akkor kis időre kisütött, és láttuk, hogy már jócskán beleharapott a Hold a Napba. Megfigyelésünk helyszíne a pályaudvar előtt volt, körben betonrengeteg, és milliónyi hangoskodó kínai. Előttem egy szocreál stílusban öntött betonpalota, alsó szintjén a helyi KFC-vel. Jobbra egy állvány, ahol munkások hegesztettek (a fogyatkozás alatt is).

A hét csillagászati képe Nikon D 90 fényképezőgéppel és 18-200 mm-es Nikkor objektívvel készült
A hét csillagászati képe Nikon D 90 fényképezőgéppel és 18-200 mm-es Nikkor objektívvel készült

Sikerült kisajátítanom egy 1×0,6 m-es területet egy bokor mellett, és onnan fotóztam az eseményt. Érzésem szerint a legtöbb arra járó kínait meglepte az esemény, és csak azért bámészkodtak, mert mások is megálltak. Így gyűlt fel a nagy tömeg. Azt is észrevettem, hogy voltak, akik féltek az eseménytől.

A fogyatkozás érdekessége az volt, hogy a körben nyüzsgő őrült tömeg, dudáló taxik, ordibáló kufárok, tülkölő buszok, légkalapács, és bármi egyéb zajforrás, amit el lehet képzelni, a fogyatkozás pillanatában megfagyott. Egy hatperces “állókép” készült Kínáról. Amint kibukkant a Nap, egy másodperc alatt megnyomták a lejátszás gombot, és mindenki ott folytatta, ahol abbahagyta.

A kínai napfogyatkozásról a Meteor ’09 Távcsöves Találkozón tart beszámolót a magyar napfogyatkozás expedíció.

Hozzászólás

hozzászólás