Holdfogyatkozás Ausztráliából

2185

Az idei, hazánkból is sikeresen megfigyelt napfogyatkozást követő teljes holdfogyatkozás csak Ázsia keleti részéről, Auszráliából, Új-Zélandról, valamint Alaszkából volt teljes egészében látható.

Balogh Gábor, Melbourne, Ausztrália

A részleges fogyatkozás melbourne-i helyi idő szerint 9 óra 15 perckor kezdődött, a Hold ekkor már elég magasan látszott az égen. Az itteni ősz kellemes, a hőmérséklet 16 °C körül volt, azonban a felhők sok felvonásos előadássá rendezték át a fogyatkozást, a függönyt leeresztve rendeltek el szüneteket. Az időjárás végül kegyes volt, és a totalitás környékén, ami 11 óra körül mindössze három percig tartott, a felhők csak fél percekre vonták enyhe fátyol mögé a jelenséget. A totalitás pontos időpontja szabad szemmel meghatározhatatlan volt, mivel a szórt fény játéka mögött a Hold pereme mindig világosnak tűnt. Érdekes volt észlelni, ahogy a fénylés fokozatosan elfordult a peremen az óra járásával ellenkező irányban, majd fokozatosan elhalványulni látszott az egyébként is világos vörös alapszín.

Balogh Gábor felvételsorozata az április 4-i teljes holdfogytakozásról.
Balogh Gábor felvételsorozata az április 4-i teljes holdfogytakozásról.

A megfigyelést annak a szerencsének köszönhetem, hogy éppen két nappal előtte érkeztem otthonról, és a kis 66/388-as ED Apo könnyen befért a kézitáskámba. Meglepő módon már Melbourne külvárosaiban is viszonylag alacsony a fényszennyezés, talán a szegedi viszonyokkal vethető össze, pedig egy négymilliós városról beszélünk. Phillip sziget a helyiek nyaraló és farm szigete, ahol a totalitás idején olyan fényes volt a tejút, hogy szinte nem hittem a szememnek. A távcsövet fotóállványra rögzítve fényképeztem az eseményeket, és be kell vallanom, hogy azért nem követtem végig, mert gyorsan visszatettem a zenitprizmát és az okulárokat, hogy a számomra teljesen ismeretlen déli égbolt csodáiból gyorsan elkaphassak valamit telihold idején, amire csak egy holdfogyatkozás ad lehetőséget…

Hozzászólás

hozzászólás