Holdkráterek az MCSE 75. születésnapján

1531

Pillantsunk bele abba a távcsőbe, amelynek köszönhetően a múlt század 30-as, 40-es éveiben Kulin György számára feltárult a Világegyetem szépsége – olyannyira, hogy hamarosan ő lett a csillagászat legismertebb magyarországi népszerűsítője.

Kiss Áron Keve, Budapest-Svábhegy

A Magyar Csillagászati Egyesületet 75 éve, 1946 november 11-én alapították meg. A jeles évfordulóra az egyesület első székhelyén, a Kulin György csillagászati kutatómunkájának is otthont adó Svábhegyi Csillagvizsgálóban emlékeztünk, 2021. november 11-én. A Kulin György-díj ünnepélyes átadója után a 25 fős társaság a Svábhegyi Csillagvizsgáló 30 cm-es lencseátmérőjű távcsövével eredt a dagadó félhold és a Jupiter nyomába. Holdunk, bár alacsonyan volt, és erősen remegett a nyugtalan levegőben, szemkápráztató éke lett az estének. Az északi félteke hatalmas Aristoteles- és Eudoxus-kráterei, a mellettük, a terminátoron kelő holdbéli „Alpokalja” rücskös dombsága, a terminátor által kettévágott koromfekete Vallis Alpes legalább annyira különleges felszínforma-összlet volt, mint a Mare Vaporum Hygnius rianása, és a megmagyarázhatatlan alakú Julius Caesar, Boscovich és Boscovich P sötét aljú, megnyúlt, torz kráterei.

Az alig 1000 képkockás videofelvételt a bemutató előtt vettük fel, hogy a laptopon is lehessen nézni a Holdat, ha épp nem az okulárnál állunk. A 87 km-es Aristoteles kráter nyugati oldalát meredek, fényes sánc határolja, az árnyékban lapuló keleti falon lankásabb teraszok ülnek. Néhány apró központi hegye is előtűnik, de a leglátványosabb a terjedelmes, sugárirányban szétágazó törmeléktakaró a kráter körül. Északi oldalán látszik, hogy kisugárzó, kanyargós dombsorokból áll, a kirepült anyag tömeges térbeli lerakódásai, nem csak egy törmeléktakaró által fényesre karcolt, felszínes sugársáv. A 67 km-es Eudoxus meredek teraszos falai, és apró kerek központi csúcsszórása méltó kísérője az Aristotelesnek. A Bürg-kráter jobbra a Halál Tavának közepén trónol, finom redőgerincek tavi hullámai mellett.

A kép 300/4500-as Zeiss akromáttal készült közvetlen fókuszban, ASI 174 MC kamerával, 40 felvétel átlaga.

Hozzászólás

hozzászólás