Holdnyugta? Nem! Vénusz-nyugta!

1283

A karcsú Vénusz-sarló önmagában is megkapó látványát különös színek megjelenésével tette feledhetetlenné azok számára, akik távcsövön át szemlélték bolygószomszédunk lenyugvását az elmúlt időszakban.

Újvárosy Antal, Jósvafő

A Vénusz fénye a látóhatár közelében járva a vastag földi légkörünkön jut el az észlelő szemébe. A prizmaként viselkedő alsó, sűrűbb légrétegeken áthaladó Vénusz-fény színekre bomlása nem mindennapos látvány. Ezek a színek csak akkor válnak láthatóvá a megfigyelő számára, amikor a sarló vékony. Kis nagyítással (binokulárral, kisebb távcsővel, vagy fénykép esetén teleobjektívvel készült képen) is észrevehetjük a sarló fényének színekre bomlását, amikor a horizonthoz közel tartózkodik bolygónővérünk. Korán kelők a jelenleg már a hajnali égen látható, kicsivel a Nap előtt kelő Vénuszon az elkövetkező néhány hétben ismét észrevehetnek hasonló tüneményes színeket mindaddig, amíg a sarló keskeny marad.

2009w14-nagy

A hét csillagászati képét Újvárosy Antal készítette Jósvafőről 2009. március 21-én, 17:53-18:16 között (Panasonic DMC-FZ30 fényképezőgép, ISO 100, f/7, 1/60-1/200 s exp. f=535 mm). A montázs jól mutatja, hogy milyen erősen befolyásolta a Vénusz alakját a földi légkör.

Szöveg: Landy-Gyebnár Mónika

Hozzászólás

hozzászólás