Holdsarló Vénusszal

1845

Február 19-én a Vénusz és a Hold látványos közelségét (együttállását) csodálhattuk meg a kora esti égen.Gazdag Attila, Nagykanizsa

Az esti szürkületben megjelenő vékony holdsarló varázslatos látvány. A Nap által megvilágított fénylő ívet szépen kiegészíti a hamuszürke fény, melynek eredete nem más, mint a mi Földünk. A Holdat nem csak a Nap, hanem a Föld is megvilágítja, a felvétel készítése idején még majdnem „teleföld” volt látható a Holdról. A Hold egén a Föld 2 fok átmérőjű, rendkívül fényes égitest, mely szinte beragyogja az éjszakába boruló vidékeket. Ennek a földfénynek a visszatükröződése, a hamuszürke fényként ismert jelenség nagyjából utolsó negyedtől első negyedik szabad szemmel is megfigyelhető, azonban a vékony holdsarló mellett a legfeltűnőbb.

2007w9_nagy
A Vénusz és a Hold 2007. február 19-én, 19:21-kor. Fuji S5500 fényképezőgép, ISO 64, 1/2,5 s expozíciós idő

A Vénusz, az Esthajnalcsillag már most rendkívül feltűnő a kora esti égen. Így lesz ez a következő hónapokban is, amikor a Hold és a Vénusz további látványos együttállásai következnek be. A legérdekesebb együttállás június 18-án várható, amikor a Hold elfedi az Esthajnalcsillagot. Sajnos a jelenség a nappali égen következik be.

Hozzászólás

hozzászólás