Hollókői tűzgömb

1638

Október 31-én kora este kivilágosodott az ég alja: fényes tűzgömb szántotta az eget a Nagygöncöl alatt. A hollókői vár szolgált kulisszaként a váratlan vendég égi útjához.

Kolláth Kornél, Hollókő

A felvétel a hollókői vár feletti dombról készült október 31-én este. Mindössze néhány képet készítettem, így nagy szerencsém volt, hogy az északi irányban pár másodpercre felvillanó igen fényes Tauridát is sikerült elkapnom. A jelenség színes, zöldes árnyalatban mutatkozott és az égbolt egy része is kifényesedett az északi horizont felett. Az ugyanolyan beállítással készült megelőző és rákövetkező felvétellel összehasonlítva határozottan megfigyelhető a különbség. A fotó másik érdekessége, hogy a díszkivilágítást csak később kapcsolták be, így a vár keleti oldalát csak a település irányából érkező fény világítja meg. Aznap este felhőtlen volt az ég, a felszín közelében volt párásabb, szennyezettebb a levegő, de a magasabb rétegekben igen alacsony volt a nedvességtartalom. A csillagokat, Tejutat jó függőleges irányú átlátszóság mellett lehetett megfigyelni, a horizont felett viszont jelentősen szóródtak a fények.

tuzgomb-kollath-kornel-holloko

A felvétel SAMSUNG NX3000 16-50 mm-es alapobjektívvel készült (ISO 6400, 30 másodperces záridő, f/3,5-ös rekeszérték).

Érdemes összehasonlítani a hollókői képet Komka Péter felvételével, melyhez kulisszaként szintén egy várrom szolgált: a salgói vár.

 

Hozzászólás

hozzászólás