Iridium az Orionban

1872

Az esti égbolt leglátványosabb mesterséges égitestjei az Iridium kommunikációs műholdak. Megfelelő előrejelzés birtokában látványos felvételek készíthetők az Iridium-felvillanásokról.

Szendrői Gábor, Gencsapáti

Az égbolton a megannyi természetes égitest mellett az elmúlt, közel fél évszázadban már ember alkotta tárgyakat, mesterséges égitesteket is. Különféle feladatokkal megannyi szonda kering a fejünk felett pár száz kilométerre. Ezek közül sokakat szabad szemmel is megpillanthatunk, többnyire néhány perc alatt szelik át a fölénk boruló égboltot.

A legszebb feltűnéseket az Iridium távközlési holdak mutatják, melyek az ég sötétjéből előtűnve rövid idő alatt akár az égbolt legfényesebb égitestjévé fényesedhetnek – akár a Vénusznál is fényesebbek lehetnek – majd „visszabújnak” az űr sötétjébe.

Egy ilyen Iridium-felvillanást örökített meg Szendrői Gábor Gencsapátiról, 2006. február 5-én, amikor is pár perccel este hét óra után az égi vadász, az Orion csillagkép mellett tűnt fel egy lassan mozgó, egyre fényesebb fénypont.

Hozzászólás

hozzászólás