Jönnek a Perseidák!

512

Az augusztusi csillaghullásért „felelős” Perseidák meteorraj egyik látványos tagját sikerült megörökítenie asztrofotósunknak.Nagy Zoltán Antal, Dág

Szent Lőrinc könnyei – azaz a Perseidák meteorraj tagjai – július 17. és augusztus 24. között figyelhetők meg, a legtöbb Perseida meteort azonban augusztus 11-12-én láthatjuk, egy-két nappal Lőrinc napja után. A népi elnevezés is sejteti, hogy az augusztusi hullócsillagok, vagyis a Perseida-rajtagok régóta magukra vonták figyelmet. A Perseidák (a Perseus csillagkép irányából érkező meteorok) valójában a Swift-Tuttle-üstökösből származó porszemcsék, melyek bolygónk felső légkörébe ütközve hozzák létre a látványos meteorjelenséget.

Ez a 2005. augusztus 13-án, hajnali 3:56-kor (NYISZ) feltűnt hullócsillag viszonylag halvány, 1–2 magnitúdós volt. Hosszú, több másodpercig megmaradó és lassan szétfoszló nyoma miatt mégis feltűnő nyomot hagyott a felvételen. A kép Canon 350D digitális fényképezőgéppel készült, 3,5/18 mm-es objektívvel, 30 s expozícióval.

A Perseidák idei maximuma kedvezőtlen holdfázis mellett (majdnem teleholdnál) következik be. A rajtagok észlelésére az augusztus 11/12-i és 12/13-i éjszakát ajánljuk.

Hozzászólás

hozzászólás