Jupiter, az ég ura

2445

Magasan áll kora este a Jupiter, mely nyugodt fényével szinte uralja az égboltot. Rászolgált régi elnevezésére (Égúr), a bolygó valóban az „ég ura”.

Szántó Szabolcs, Pécs

Az áprilisi égbolt szabad szemmel is feltűnő égitestje a Jupiter, amely már kis távcsövekkel is sokat megmutat jellegzetességeiből: sötét és világosabb sávok, zónák váltogatják egymást a gyors forgás miatt erősen lapult korongon. A hét képén feltűnik a Nagy Vörös Folt is, amelynek mérete az utóbbi egy évszázadban jelentős mértékben csökkent. Vajon fogják-e látni unokáink?

jupiter-szantho-szabolcs2015.04.09.-én napnyugta után volt pár perc nyugodtabb pillanata a légkörnek, így sikerült a szokásosnál szebb részleteket is megörökíteni a most kedvezően megfigyelhető Jupiteren. A felvétel teljes hossza kb. 3 perc volt, így a Jupiter gyors tengelyforgása miatt már derotálni kellett a képeket  szoftveresen (WinJupos), hogy azok ne mosódjanak el az elfordulás miatt. Ezt követően 2100 derotált képkocka került összegzésre, melyből további szoftveres élesítéssel állt össze a végleges fénykép. A felvétel Pécsről készült 254/1200-as SkyWacher Newton távcsővel, kb. 5,7x-es fókusz nyújtással, ASI 120MC-S színes CCD kamerával 2100 frame felhasználásával.

Hozzászólás

hozzászólás