Kettős portré

2028

A téli égbolt két kiemelkedő galaxis-látványossága az M31 és az M33, ez a két, közeli csillagváros.

Majoros Attila, Guersney-sziget 

Az Andromeda- és a Triangulum-galaxis a Lokális Csoport tagjai. Andromeda-galaxis (M31)  Sb típusu spirálgalaxis, távolsága 2,5 millió fényév. Ez a Lokális Csoport legnagyobb tömegű tagja, felülmúlja a Tejútrendszer tömegét is. Átmérője 110 ezer fényév, a külső tartományokkal együtt 180 ezer fényév. 270 km/s sebességgel közeledik Tejútrendszerünk felé, feltehetően 3 milliárd év múlva következhet be a két galaxis ütközése.

m31-m33-majoros
Két közeli csillagváros egyetlen felvételen. Jobbra fenn az M31 hatalmas, fényes ellipszise, balra az M33 halványabb korongja, melyen még így is felismerhető a spirálszerkezet. A kép közepén látható csillag a béta Andromedae, balra fent, a felvétel peremén az NGC 752 jelű nyílthalmaz látható.

A Triangulum-galaxis (M33) távolsága valamivel nagyobb, kb. 3 millió fényév. Lényegesen kisebb ez az Sc típusú galaxis mint az M31 és nehezebben is észlelhető.

Mindkét csillagváros megfigyelhető szabad szemmel, azonban míg az Andromeda-galaxist átlagos vidéki égen is észlelhetjük, az M33 csak a legsötétebb, fényszennyezéstől mentes észlelőhelyekről pillantható meg.

A felvételt 2016. november 28-án készítettem a Guernsey-szigeten, Skywatcher Staradventurer mechanikát használva, Canon 700D fényképezőgéppel. Mindegy 41 db 3 perces expozíció készült, 20 dark és 10 flat frame került feldolgozásra a Nebulosity nevű programmal. Sajnos csak a második nekifutásra sikerült a sorozatot rögzíteni, az első alkalommal hatalmas szél akadályozta a munkát. Óriási élmény volt a kép készítése számomra.

Hozzászólás

hozzászólás