Kicsorbult holdtányér

815

Április 25-én zavartalan körülmények mellett kísérhettük figyelemmel az év első holdfogyatkozását. Látványos montázs a jelenségről!Pócsai Sándor, Dávod

Április 25-e estéjén az év első holdfogyatkozásának megfigyelésére kiváló alkalom ígérkezett. Egész nap felhőtlen idő volt, kellemes hőmérséklettel. A holdfogyatkozások mindig is a kedvenceim voltak – jó párat láttam az elmúlt harminc év alatt és mindenképp a leglátványosabb égi jelenségek közé tartoznak. Ez a mostani csak egy kismértékű részleges fogyatkozás volt, de a következő teljes fogyatkozásra még két és fél évet kell várni. Így a 156/1035-ös Newton-távcsövemet este nyolc körül felszereltem az állványára. Ezt a távcsövet én készítettem bő negyed százada: a fő és segédtükrét 1987 februárjában vettem az Uránia Csillagvizsgálóban. Az objektív kiváló Varga-féle tükör, eddig kétszer volt újraalumíniumozva. 21:30-kor már szépen látszott szabad szemmel is a szürkés-barnás félárnyék a Hold északi részén – sokkal jobban a vártnál, és hamarosan elkészítettem az első fotókat. DSLR gépem nincs, így egy Sony DSC-N2 géppel lőttem a képeket, a 18 mm-es japán orthoszkopikus okuláron keresztül. Ez a kompakt gép már bizonyított, mert 12 000-nél is több kép készült vele az elmúlt öt évben. A légkör igen nyugodt volt, a Holdtól keletre a Szaturnusz gyönyörűen látszott még nagy nagyítással is.

2013w01-nagyA maximális fogyatkozás 22:07 táján következett be, a teljes árnyék éppen hogy érintette csak a Holdat, ennek ellenére nagyszerű látványt nyújtott. 22:33-kor készítettem az utolsó fotót, ezen a képen már jól látszik az árnyék tovavonulása. A montázs képeit 1/250 expozícióval, ISO 100 érzékenységgel készítettem, a kompakt gépet kézzel tartottam az okulárhoz.

Hozzászólás

hozzászólás