Kivetített holdfény

2338

A kivetítéses módszer a legbiztonságosabb megoldás a Nap megfigyelésére. A Hold felszínét is meg lehet így figyelni, ehhez azonban nagyobb távcsőre van szükség!

A kép ötlete Csizmadia Szilárdtól származik, akivel a VEGA16 nyári amatőrcsillagász megfigyelőtáborban kísérleteztünk ezzel. Akkor még csak első negyed környéke volt a tábor utolsó előtti napján, de a Holdat nagyszerűen ki lehetett vetíteni.

Teliholdas időszakban még a Zselic sem menekülhet a fényszennyezéstől. A holdfény ebben az időszakban elnyomja a Tejutat és a halványabb objektumokat. Telihold esetében mintha városban lennénk, annyira világos van. Az égbolt szinte már nem szürke, hanem sötétkék. A vendégeknek ilyenkor alig tudjuk megmutatni a csillagképeket, hiába a zselici ég. Még a nagy távcsőben is alig látszanak a mélyég-objektumok. Kisebb távcsővel teliholdnál Androméda-galaxist bemutatni – igen nehéz feladat…

hetkepe-hold-kivetitve-schmall-rafael

Augusztus 19-én egy távcsöves bemutató után ismét felmerült, mi lenne, ha kivetíteném a Holdat? Egy nagy fehér keménypapírra vetítettem ki a Hold fényét egy 46 mm-es SWA okuláron keresztül, a kép annyira látványos volt, hogy le kellett fotóznom.

A fényképezőgépnél a bemozdulás elkerülése végett rövid záridőt (1 s) és igen magas ISO-t állítottam be (ISO 20000). Néhány próbálkozás után készült a mellékelt kép.

Hozzászólás

hozzászólás