Kockába zárt napívek

3837

A mai rohanó világban keveseknek tűnik fel a Nap égi mozgása, csak azt vesszük észre, hogy egyre rövidülnek, vagy hosszabbodnak a nappalok, de kevesen gondolnak bele, hogy ez miért van így.

Nagy Olivér, Budapest

Egyik kedvenc elfoglaltságom a szolárgráfok készítése, melyek segítségével Napunk égi útját tudom rögzíteni fél év alatt. A szolárgráf egy nagyon egyszerű, házilag elkészíthető lyukkamera. Általában henger alakú doboz, benne egy fényérzékeny fotópapír, valamint a hengeren egy nagyon apró lyuk. Az itt bejutó fény a külvilág képét rajzolja a fotópapírra, ahol az rögzül. A táj ugyanaz marad, a gyorsan mozgó dolgok nem maradnak meg (felhők, autók, emberek) de a Nap fénye egy keskeny sávot hagy maga után, nap nap után – ezzel kirajzolja annak égi útját.

Ez a fotó is ezzel a módszerrel készült. Jelen esetben én egy dobozba hajtogattam a papírt, nem pedig a “hagyományos” hengerbe. A fényes napíveken jól kivehető a felhős és napos időszakok váltakozása, valamint megfigyelhető, mennyire alacsony télen és milyen magas nyáron a nap állása. Kellemes napfordulót!

Nagy Olivér szolárgráf-felvételei

Hozzászólás

hozzászólás