Ködök a Cassiopeiában

1295

Milyen kincseket rejt a Cassiopeia csillagkép az asztrofotósok és a mélyég-észlelők számára? Ismerkedjünk meg az IC 59-cel és az IC 63-mal.

Klacsány Imre, Dunapataj

Az északi égboltra tekintve a Sarkcsillag körül kirajzolódni látszik egy „W” alakzat, a Cassiopeia csillagkép. A „W” alakzat középső csillaga, a gamma Cassiopeia egy forró változócsillag, amely ráadásul igen gyorsan forog tengelye körül, forgási sebessége 470 km/s. Ezt a csillagot a felvétel legfelső részén csak egy kék fényudvarként látjuk, szándékosan hagytam ki a felvételről, hogy jobban lehessen látni a ködösségek szerkezetét.

A gamma Cassiopeiae jelentős csillagszelet produkál, ami fénylésre készteti a tőle három fényévre elhelyezkedő emissziós ködöket. Az IC 63 vörösebb, itt az ionizált hidrogén világít, míg az IC 59 kékes színe a gamma Cassiopeiae visszavert fénye.

A felvételt két éjszakán keresztül készítettem. Ez az első olyan felvétel, ami teljességgel megmutatta számomra a CCD kamera igazi előnyét. A fotongyűjtés első részét még augusztusban, majd második részét októberben folytattam.

200/800 asztrográf, SkyWatcher EQ-6 Pro GoTo mechanika (bordásszíj hajtással) SynScan vezérléssel, SkyWatcher kómakorrektor F/4 távcsövekhez.

Hozzászólás

hozzászólás