Kozmikus forgalom

5061

2020. április 1-jén már a délutáni órákban elkezdtem összekészíteni a felszereléseimet, hogy megörökítsem a Fiastyúk és a Vénusz egyre szorosabb együttállását. A Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás következményeként kizárólag a saját lakóhelyem udvaráról kerestem az együttállás megörökítéséhez alkalmas helyet.

Majzik Lionel, Tápióbicske

Fontos volt, hogy a nyugati horizontra megfelelő panorámát találjak, hiszen helyi idő szerint egy 21:02 perckor bekövetkező kozmikus „forgalmi dugót” szerettem volna megörökíteni. A Fiastyúk fényes csillagai már eleve fantasztikus látványt nyújtanak, amihez ha hozzáadjuk a -4,6 magnitúdó fényességű Vénuszt, akkor szinte telítődik is a látómező, vagyis csak gondolnánk, hogy telítődik, ugyanis Tápióbicskéről nézve a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station – ISS) is beköszönt a csillaghalmaz és a szerelem istennőjéről elnevezett bolygó randevújába.

A Vénusz több napon keresztül tartózkodik a Fiastyúk közelében, ellenben az ISS a gyors Föld körüli pályája miatt csupán 10 másodpercre került a látómezőbe, így nem csoda, hogy csak egy csíkként jelenik meg a felvételen. Forgalmi dugó? Igen. Baleset lett belőle? Természetesen nem. Ez csupán az égi mechanika április tréfája volt. A Földről nézve minden egymás hegyén-hátán helyezkedett el, azonban a valóságban igenis nagyon messze voltak egymástól. Az ISS akkor 422 km magasságra (a felvétel készítési helyétől nézve kb. 910 km távolságra), a Vénusz 97 millió kilométerre, a Fiastyúk pedig nagyjából 400 fényév távolságra volt.

A nagy találkozóra természetesen az asztrofotósok legfőbb ellensége, a cirrostratus is benevezett, most szerencsére csak fátyolos megjelenést szolgált a látnivalókhoz. A felvételhez 10 darab 30 másodperces kép átlagát használtam fel, vigyázva arra, hogy az feldolgozás során az ISS nyoma ne sérüljön.

A fénykép az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program által kiírt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatásával valósulhatott meg.

APOD:
2020. április 3-án a NASA által felkért szakemberek ezt a képet választották ki APOD-nak (Astronomy Picture of the Day) vagyis a nap csillagászati képének. Ez az első képem, ami ebben a megtisztelő elismerésben részesült. Manapság hatalmas verseny van, mivel napi több száz kép is érkezhet a szerkesztőknek, amibe akár a Hubble-űrtávcső felvételei is versenybe szállnak.
https://apod.nasa.gov/apod/ap200403.html

További részletek, érdekességek:
https://www.lionelmajzik.com/kozmikus_forgalom/

Technikai adatok:
Időpont: 2020. április 1. 19:01-19:06 UT
Helyszín: Tápióbicske
Összesített expozíciós idő: 5 perc
Fényképezőgép: Canon EOS 1300D (átalakított)
Távcső: Sky-Watcher Esprit 80/400 mm
Mechanika: Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo
Fényerő, fókusz: f/5, 400 mm
10 x 30 sec light, ISO 1600
Feldolgozás: Astro Pixel Processor, PixInsight, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Hozzászólás

hozzászólás