Leonida-tűzgömb

926

November 17-én este az ország több pontján látták a Leonidák meteorraj kitörését. Egy kisebb csoport a tési szélmalmok mellől észlelt és fotózott.

Kocsis Antal, Tés

2009. november 17-én nagy várakozással készültünk a 55P/Tempel-Tuttle-üstökös anyagfelhőjének, a Leonidák meteorraj várható erős maximumának a megfigyelésére. A magasabb hegyvonulatok kiemelkedtek a ködrétegből, így érdemes volt egy közeli, de magasabb észlelőhelyet keresni. Az MCSE Balatonfűzfői Helyi csoport észlelőivel telefonon egyeztetve végül is a közeli Tési-fennsíkra esett a választásunk. Indulás előtt Gubicza László a biztonság kedvéért felhívta munkatársát a helyszínen, aki megerősítette, hogy szép csillagos égbolt van, látszik a Jupiter és a Tejút sávja is.

493 méter magasan, a Held- és Ozi-malom között (utóbbihoz közelebb) csodálatosan szép, valóban Tejutas ég fogadott bennünket – viszont igen erős szél fújt. Egy ideig az őszi-téli égbolt látványában gyönyörködtünk, majd a fényképezőgépeket az autók szélárnyékában felállítva 20:00 UT-tól elindult a fényképezés, összesen 5 géppel. Hagyományos vizuális észlelést és jegyzetelést nem végeztünk, csupán gyönyörködtünk a felvillanó nyomokban és az égboltban. Később kicsit romlott az ég a vonuló felhőzet miatt, de az előrejelzett maximum, 21:40 UT után megint teljesen tiszta lett. A várt nagy hullás ugyan elmaradt, de így is sok szép, jellegzetes Leonidát láttunk hosszú pályát befutva, de a talán a más rajokból származó meteorok száma még több volt.

2009w48-nagy
A hét csillagászati képe november 17-én 22:53:54 UT-kor készült Canon EOS 400D fényképezőgéppel (18 mm, f/3,5, ISO 1600, 30 s expozíció)

Éjfél körül terveztük befejezni az észlelést, néhányan már elkezdtek összepakolni, amikor én még egy utolsó felvételt készítettem. Ezen a felvételen látható egy Leonida-tűzgömb, 22:53:54 UT-t mutatott a gép órája. Szabadszemmel is szépen látható volt a jellegzetes, hosszú pályát befutó, kezdetben zöldes, majd sárgásfehér, végén narancsos színű és felfényesedő kb. -3 magnitúdós tűzgömb, az örömkiáltások után meg szerettem volna nézni és mutatni barátaimnak a gép kijelzőjén a felvételt, de már nem sikerült – lemerült a fényképezőgép akkumulátora. Sajnos a kép életlen lett kissé, de így is jól látszik a bal oldali Ozi-malomtól az Orionban felvillanó Leonida.

Támogassa tagdíjával a Magyar Csillagászati Egyesületet!

Hozzászólás

hozzászólás