Meggyűrűzött spirálgalaxis

1321

A Messier 94 a Vadászebek csillagkép egyik szokatlan megjelenésű csillagvárosa: a spirálgalaxist halvány gyűrű veszi körül.

Fényes Lóránd, Piliscsév

A Méchain által felfedezett spirálgalaxis a Cor Carolitól északnyugatra található. Távolsága kb. 14,5 millió fényév. A korai professzionális fényképeken még nem látszott az, ami ma már egy amatőrtávcsővel is megörökíthető: a 0,5 ívperc átmérőjű fényes spirált egy kissé halványabb gyűrű veszi körül. Ezen a gyűrűn kívül található egy jóval nagyobb terület, a galaxis külső „halója”. Ez a legújabb kutatások szerint spirálkarokból áll, amit az infra és UV felvételek megerősítettek. A friss tanulmányok szerint ez a gyűrű ugyanúgy aktív csillagkeletkezési régiókat tartalmaz, mint a belső tartomány. Számos feltételezés van arról, mi hozhatta létre a galaxis külső halóját (egy közeli csillagrendszer gravitációs hatása, születendő szatellit galaxis, pszeudo-kidomborodás elmélet) ám teljes bizonyossággal még egyik sem nyert megerősítést.

2013w16-nagy

A fénykép egy célzottan asztrofotózás céljából épített 200/800-as Newton távcsővel készült, átalakított SkyWatcher NEQ-6 mechanikán, Lacerta MGEN autoguiderrel vezetve. A fotonokat egy átalakított Canon EOS 600D gyűjtötte. A felvétel 2013 márciusában és áprilisában készült, több héten át – függően, épp hogy engedte az időjárás. A rendkívül nagy dinamika igény miatt (a belső régió sokkal fényesebb, mint a nagyon halvány külső gyűrű) 116 x 6 perc expozíció készült ISO1600 érzékenységen, 31 x 2,5 perc, illetve 27 x 40 s expozíció pedig ISO800 érzékenységen. A feldolgozásban a Nebulosity csillagászati szoftver volt segítségemre. A felvétel nagy felbontásban megtekinthető a http://www.pleiades.hu oldalon.

Hozzászólás

hozzászólás