Merkúr-átvonulás

3011

A november 11-i Merkúr-átvonulás sokak számára az év legjelentősebb égi eseményét jelentette. A legbelső bolygó apró fekete korongja méltóságteljesen vonult a napkorong előtt.

Csabai István, Zagyvarékas

Számomra és gondolom a többi amatőr csillagász számára is az év legjelentősebb  eseménye volt hétfőn a Merkúr átvonulása a Nap előtt. Úgy érzem, jól felkészülve vártam az eseményt, tudatában a novemberi hónap szeszélyes időjárásának. Nagyon drukkoltam, de a sors iránt kellő alázattal viseltetve nem akartam az országon belül várhatóan biztosabb helyre menni.

Szerencsére  hétfőn egész nagy területen volt derült, illetve fátyolfelhős az ég hazánkban, így sokan figyelhettük, fotózhattuk  az átvonulás napnyugtáig tartó részét.
Mivel a Nap magassága az esemény alatt folyamatosan csökkent, így a legjobb és a legérdekesebb pillanatra koncentráltam, az első és a második kontaktusra. A Merkúr belépése előtt néhány másodperccel indítottam a Basler-kamerám videofelvételét, amely 125 másodperc alatt 13000 képkockából állt. Feldolgozáskor a videó feldarabolása és külön feldolgozása után készült a képen látható animált gif.
A felvételt Celestron 14″ távcsővel, Basler acA2040-120um monó kamerával, valamint Solar Continuum szűrővel készítettem.

 

Hozzászólás

hozzászólás