Napfogyatkozásnézőben fejjel lefelé – a világ végén

2879

A 2021-es év egyetlen teljes napfogyatkozását valóban szinte a világ végén, a déli féltekéről, az Antarktisz térségéből lehetett csak megfigyelni.

Jónás Károly, Weddell-tenger

Életem ötödik teljes napfogyatkozását egy különleges helyről, és különleges körülmények között figyelhettem meg. Még az év elején Molnár Kristián szlovákiai magyar amatőrcsillagász barátom azzal a hírrel keresett meg, hogy talált az interneten egy amerikai hirdetést, ami a 2021. december 4-ei teljes napfogyatkozásra keres jelentkezőket az egész világból. Az expedíció fő érdekessége, hogy a fogyatkozást a felhők felett, nagy magasságból repülőgépről lehetne megfigyelni. Átbeszéltük Kristiánnal a dolgot, és úgy döntöttük egy próbát megér a dolog. Felvettük a kapcsolatot a szervezőkkel, ők leírták, mire lesz szükség hogy mehessünk, és persze ez mibe fog kerülni. Hát nem volt olcsó, de ilyesmi nem sűrűn adódik egy amatőrcsillagász életében. A nagy érdeklődésre való tekintettel két gépre volt szükség, amelyek Chile déli csücskénél, Punta Arenasból szálltak fel, és a Weddell-tenger felett repültek bele a fogyatkozás árnyékába. Mi Kristiánnal az esemény előtt két héttel indultunk el Chilébe a járványhelyzet és az ebből adódó esetleges karantén miatt. De úgy terveztük, ha a karantént megúsznánk, akkor a fogyatkozás előtti napokat utazással, és a déli égen való észleléssel töltjük. Szerencsére a karantén mindössze 7 órát vett el az életünkből, ennyi idő alatt meglettek a teszteredmények.

Eljött a várva várt nagy nap! Előtte azért voltak bonyodalmak, egy napig abban a tudatban voltunk Punta Arenasban, hogy a repülős expedíció le van fújva a járványhelyzet miatt. De végül is a sors úgy hozta, hogy mégis csak összejött ez a fantasztikus út.

A 2021. december 4-i teljes napfogyatkozást Jónás Károly egy repülőgép fedélzetéről örökítette meg.

Két Boeing 787-800-as utasszállító vitte fel az expedíció tagjait Gold, illetve Blue jelöléssel. Mi az első gépen voltunk. Kristián a gép elejében a pilótafülke mögött, én a gép farokrészében az utolsó ablaknál fotóztam. Ez a kép a gép végéből készült egy Sony A6400-as géppel 20 mm-es fókusszal. Ekkor a gép 12 300 méteren volt a Weddell-tenger felett, a Falkland szigetektől délkeletre. A fogyatkozástól jobbra a képen a Merkúr látszik az árnyékkúpban. A kép bal oldalán az árnyékkúp, alatt a másik gép (a Blue) látható, halvány kondenzcsíkkal. A kép jobb felén a mi gépünk szárnya és jelzőfényei látszanak. 

Hozzászólás

hozzászólás