Napfolt napfolt hátán

941

A naptevékenységi minimum mostani időszakában kimondottan üdítő látvány egy olyan felvétel, mely a foltokkal borított napkorongot mutatja 2003 októberéből.Kovács Károly, Kunszentmárton

A 2003-as év a rendkívüli jelenségek időszaka volt: a Merkúr-átvonulás, a fogyatkozva kelő Nap és a november 20-ai sarki fény mellett az egész évre jellemző volt a jelentős naptevékenység. Szinte egymást érték a szabad szemmel is jól látható óriási napfoltok, nem úgy, mint 2007-ben, a Nemzetközi Heliofizikai Évben, amikor gyakran fogadja makulátlanul tiszta, foltmentes felszín az észlelőket.

2007w18_nagyKülönösen látványos volt a Nap foltokkal borított arca 2003. október 28-án, nem véletlenül választottuk a hét csillagászati képének Kovács Károly felvételét. A képen valósággal hemzsegnek a foltcsoportok, különösen érdekes a napkorong közepén látható, NOAA 488-as sorszámú, gyűrű alakú csoport. Ezekhez a hatalmas foltcsoportokhoz kapcsolódtak a 2003. október 28-29-i napkitörések, melyek a legnagyobb energiájú ilyen események voltak, jelentős geomágneses viharokat okoztak. Sok műhold károsodott a kitörés következtében, a GPS helyzetmeghatározások pontatlanná váltak, a repülőgépek személyzete pedig néhány percig jelentős sugárzásnak volt kitéve.

A hét csillagászati képe 16 cm cm-es Newton-távcsővel és Grundig panelkamerával készült, 2003. október 28-án. Az itt közölt kép mozaikfelvétel.

Hozzászólás

hozzászólás