Napgyűrűk a sivatagban

971

A 2005. október 3-i gyűrűs napfogyatkozásról a Szaharában készült az egyik legmeglepőbb felvétel.Novák András, Tunézia

A gyűrűs napfogyatkozások kevésbé látványosak, mint a teljesek, ám mégis megvan a maguk semmivel össze nem téveszthető varázsa. Megfigyelésükre ugyanazok a biztonsági szabályok érvényesek, mint a részleges napfogyatkozásokra, vagyis mindvégig valamilyen biztonságos fénycsökkentő szűrőn keresztül szabad csak megfigyelni a jelenséget. Ez alól nincs felmentés a maximális fázis, a gyűrűsség néhány percére sem!

A Nap nem csupán az égen, hanem a földön is gyűrű alakot öltött a 2005. október 3-i napfogyatkozás alkalmával. A megfogyatkozott Nap fénye a fák lombjain mint camera obscurán keresztül szűrődött át, ezért a földre vetődő napfény-foltok alakja pontosan olyan volt, mint a fogyatkozás aktuális fázisa. A jól ismert jelenség gyűrű alakú napképek sokaságával lepte meg az észlelőket!

2006w25_kozepes

A napgyűrűk százait sikerült észlelni a fogyatkozás során Tunéziából is, ahonnan kiváló körülmények között, teljesen derült időben látták a jelenséget a magyar utazók is. A hét képén a sivatagi homokra vetülő napgyűrűket figyelhetjük meg, melyeket egy pálmafa ágai varázsoltak elő ebben a mesebeli környezetben.

Hozzászólás

hozzászólás