Repül a Gólya!

A Nemzetközi Űrállomást számos szállító űrhajó látja el felszereléssel, ezek egyikét sikerült megörökítenie észlelőinknek két helyszínről is. A HTV-7, költőibb nevén Kounotori (Gólya) összesen 6,2 tonnányi hasznos terhet szállított bolygónk legnagyobb mesterséges holdjára.

3475

A Nemzetközi Űrállomást számos szállítóűrhajó látja el felszereléssel, ezek egyikét sikerült megörökítenie észlelőinknek két helyszínről is. A HTV-7, költőibb nevén Kounotori (Gólya) összesen 6,2 tonnányi hasznos terhet szállított bolygónk legnagyobb mesterséges holdjára.

Landy-Gyebnár Mónika (Veszprém), Nagy Szabolcs (Wimbledon)

Szeptember elejétől vártuk a japán HTV-7 szállítóűrhajó indítását a Nemzetközi Űrállomásra küldött szállítmányokkal, mivel a tervezett időpont alapján a hajnali űrállomás-átvonulásokkal fotózható lett volna. Azonban az időjárás, majd valamilyen műszaki probléma miatt halasztották az indítást, s végül szeptember 22-én startolt – szerencsénkre ez már a kedvező esti ISS-átvonulások idejével esett egybe. Nagy Szabolcs és jómagam is kellően rajongunk az űrhajókért, így nem volt kérdéses, hogy mivel töltjük a startot követő estéket: figyeljük a HTV-7 (Kounotori, vagyis Gólya) átvonulásait. A műhold-előrejelző oldalak hétfőn közölték az első pályaszámításokat, így a hétfő kora este már készen állhattunk felszereléssel együtt kitelepülve, Nagy Szabolcs Wimbledonban, én Veszprémben.

A Gólya először Veszprém felett szelte át az alkonyati, még nagyon világos, és teliholddal is sújtott, ám igen tiszta eget, meglepően nagy fényességgel, és két még erősebb villanással – az átlagfényesség 0 / +1 magnitúdó körül volt, a villanások -1 körül. Az előre jelzett helyen és időben érkezett, fél órával követve az ISS-t, erről és a látvány részleteiről Szabolcsot azonnal értesítettem is. Nála az átvonulás a következő „körre” jutott, s a hazainál (kb. 27 fok) jóval alacsonyabb (15 fok) magasságban ment a Gólya, de mindketten sikeresen észleltük, illetve én fotóztam is.

Másnap, 25-én szintén a hazai átvonulás volt korábban, már csak negyed óra volt az ISS és a HTV-7 közt, a sikeres veszprémi észlelés és fotózás ezen az estén is megtörtént, Szabolcs is készített próbaképeket az ekkor még mindig igen távoli (és apró, hisz nem egészen 10 méteres hosszúságú) HTV-7-ről.


A fő attrakció szerda este volt: bár az előrejelzések alapján egészen távol járt volna még a HTV-7 az ISS-től, valószínűleg nem érkezhettek megfelelő pályaadatok a pontos számításhoz, a logika azt kívánta, hogy ezen az estén már a korábbinál is jóval közelebb legyen az ISS-hez a Gólya, mivel másnap már hozzákapcsolódott az űrállomáshoz.
Kis morfondírozás után Márkóra települtem ki, ahol egy tenyérnyi rét a faluszéli kálváriakápolna közvetlen közelében nem volt lezárva a vadászat miatt, s itt az átvonulás égi útja pont a kápolna fölé esett, remek lehetőséget biztosítva egy esztétikus kompozícióhoz. A kamerát az előrejelzésnek megfelelően állítottam be (83 fokos magasságot írtak az adatbázisok, egyöntetűen), s vártam a megjelölt időben, 15 perccel az ISS előtt a Gólyát. Azonban az nem jött, s bár egy cseppet sem lepett meg a dolog, ezt követően heves nyaktekergetéssel vártam tovább. Hamarosan megjelent az Űrállomás a délnyugati horizonton, méltóságteljesen emelkedett a jelzett útvonalán, s két perccel utána a HTV-7 is kibukkant az alkonypírtól még világos látóhatáron, és végig követte az ISS útvonalát, egészen kis eltéréssel. Ez a kis eltérés pont annyi volt, hogy a felvételen a két űreszköz nyoma egymás mellett még jól elkülöníthető legyen, ráadásul a Gólya most is villant egy negatív magnitúdósat pont a kápolna felett. Szabolcsot azonnal értesítettem a tapasztaltakról, ő is már a terepen várta az átvonulást, ám ezt megelőzően egy kis járdacsillagászattal is kedveskedett a parkban sétálóknak, s egy részük az átvonulást is együtt figyelte vele. A távcsővel készült felvételein már megfigyelhető az ISS oldalából kinyúló, a HTV-7 beérkezését és befogását váró Canadarm robotkar, illetve a szállítóhajóról is kiváló felvételek születtek! A Gólya külső burkolatát borító napelemek (tehát nem a másutt megszokott szárnyakra szerelten, hanem magán az űrhajó hengerén voltak) aranyló színe feltűnő a képein. A Gólya kb. 340 km felszín feletti magasságban lehetett az átvonuláskor, az ISS 440 km-en repült, Wimbledonban kb. 69 fokkal a horizont felett. Márkón az ISS 63, a HTV-7 pedig 59 fokon szelte át az eget.

27-én, a Gólya befogását követően Szabolcs ismét terepen volt, s immáron azt sikerült megörökítenie, amint az ISS-re felkapcsolódott HTV-7 az Űrállomáson „lóg”, az azonosításhoz nemcsak az elhelyezkedése, hanem az aranyszínű borítása is ismét hozzájárult.

Nagy Szabolcs beszámolója angol nyelvű honlapján a képek nagyobb méretű változataival, illetve a szerdai átvonulás videójával: http://spacestationguys.com/iss-htv-7-flying-solo-closely-following-the-station/

Saját rövid timelapse videóm a szerdai átvonulásról: https://youtu.be/Rz8l_MpD3KM

Szerencsére mindkettőnk észlelőhelyein kedvező időjárás volt mindegyik estén, ez önmagában csoda kategória, így egy tripla közös észlelésen és rengeteg izgalmon vagyunk túl!

Nagy Szabolcs felvételei Skywatcher 250/1200 Flextube Dobson, Zwo ASI224MC színes kamera, TeleVue 2.5x powermate és Eq platform segítségével születtek.

Saját fotóm Nikon D5300 kamerával, 10mm Sigma objektívvel, f2,8 rekesszel, ISO1600 érzékenységen, 6 másodperces expozíciókkal készültek.

Szöveg: Landy-Gyebnár Mónika

 

Hozzászólás

hozzászólás