Részleges napfogyatkozás repülővel

874

A veszprémi Castor Csillagvizsgálóból nem csak a Hold fedte el a Napot augusztus 1-jén, hanem egy Boeing 747-es óriásgép is.

Ladányi Tamás, Veszprém

„Megkérted a pilótát, hogy arra menjen vagy véletlen volt?” – kérdezte kolléganőm, miután megmutattam neki a képet. „Megkértem, hogy véletlenül menjen arra”- válaszoltam gyenge humorérzékkel megáldva, majd arra gondoltam, hogy még tudatos vadászatkor is meglehetősen nagy szerencse kell a sikerhez, nem elég csak Fortunában bízni…

A téma megvalósításának ötlete menet közben merült fel bennem, mialatt csillagvizsgálómban készítettem sorban a képeket az augusztus elsejei részleges napfogyatkozás egyes fázisairól. Nyári kánikulában, a déli órák környékén a szó szoros értelmében véve főhet az ember feje a képi megvalósításon. De inkább a forróság, mint a vonuló felhők – gondoltam együttérzéssel a tarjáni táborban tartózkodókra. Meglehetősen nagy volt a légi forgalom a jelenség alatt; miután feltűnt egy gép a horizonton, tekintetemmel mindig követtem az útját, hátha keresztezi a távcső látóirányát. A repülők rendre a Nap mellett húztak el, de észrevettem, hogy az idő előrehaladtával központi csillagunk egyre közelebb kerül a zenit közelében húzódó légifolyosóhoz. A maximális, 18%-os fázis maximuma előtt hat perccel keleti irányban felbukkant egy gép a felhők mögül, majd vészesen közeledett a célpont felé. Szabad szemmel követem, kezem az exponáló gombon, mielőtt az objektív elé ér, indítok egy négyes expozíció sorozatot. A repülő már tovarepült, de az élmény örök maradt – miután remegő kézzel nézem végig a nyersanyagot: az első képen semmi, a másodikon sem, a harmadikon sem, majd a negyediken egy minden előzetes reményemet felülmúló méretű repülőgép-sziluett. Ránagyítok, és tökéletesen éles a manuális exponálás ellenére – távirányítóm ugyanis csak egyet tud „lőni”. A jelenséget fényképezem továbbra is szorgalmasan, gyűlnek az expozíciók, mert a teljes sorozatból a déli holdprofilt tervezem megszerkeszteni.

Közben egyik szemem felfelé néz, hátha véletlenül a Nap elé kanyarodik egy másik pilóta, de mintha azt mondanák, hogy már sok lesz a jóból, nagy ívben elkerülik a látóirányomat.

2008w33-nagy

A történetnek azonban még nincs vége. A képet meglátva Deli Tamás barátom hívott, hogy szakértő szemmel nézve a képet, valószínűleg egy Boing 747-es körvonalazódik a fogyatkozó Nap előtt. A gép épp fel- vagy leszállás manőverét hajtja végre, amelyre a nagy látszólagos méret enged következtetni. Már csak azt lenne érdekes kideríteni, hogy a repülő épp hová tartott…

Lovró Ferenc tagtársunktól további információkat kaptunk a járattal kapcsolatban: „Segítségül hívva a „hazánk felett átrepülő repülőgépek” nevű indexes topikot, a kérdéses repülőgép valószínűleg az IRA721 Iran Air B741 EP-IAM gép volt, Teherán-Frankfurt viszonylaton.”

Hozzászólás

hozzászólás