Selyemgubó-köd

1878

A Selyemgubó-köd mintegy 3900 fényév távolságban található, átmérője körülbelül 15 fényév. Összetett szerkezete (emissziós, reflexiós és sötét ködök) miatt rendkívül látványos célpont.

Galambos Gábor, Tiszasziget-Csomorkány

A Selyemgubó-köd a Hattyú csillagképhez tartozó csillaghalmaz és ködösség társulása. Az alkalmazott 800 mm-es fókusztávolság és APS-C szenzorméret esetében maga a köd a látómező csak kisebb részét tölti ki. A választott célobjektum különlegessége, hogy emissziós, reflexiós és sötét ködrészleteket is felfedezhetünk benne. A csillagkeletkezési régiókban gyakori, a Selyemgubó-ködben is található egy nyílthalmaz, melynek csillagai az emissziós ködöt fénylésre gerjesztik. Más feltételezések szerint az emissziós köd gerjesztéséért nem a benne lévő halmaz csillagai, hanem legfőképpen az objektum előterében lévő halmazcsillagok a felelősek. A képen a B 168 katalógusszámú sötét köd is azonosítható. Érdekes a vöröses ködösség alsó régiójában látható – egy hegyes formájú, lobogó zászlóra emlékeztető – sötét alakzat. A vörös színű hidrogén-alfa láthatóan halványabb porszerű köd öleli körül. Ez tulajdonképpen a B 168 sötét ködhöz tartozó részlet, amelyet a környező kék színű csillagok világítanak meg. A halvány porköd ennél sokkal nagyobb kiterjedésben megtalálható a gubó környezetében, de ennek látványosabb fotografikus megjelenítéséhez még több expozíciós időre van szükség. A Selyemgubó alatti részen foglal helyet a vdB 147 katalógusszámú reflexiós köd, amely az előtte lévő csillagok fényét veri vissza. A képen fellelhető 9 távoli galaxis is. Ezekből három (PGC 167590, PGC 167597 és PGC 167593) a gubó feletti részen a csillagok között, a képbe belenagyítva észrevehető. Ezek a galaxisok több száz millió fényévre vannak tőlünk.

Két rövid nyári éjszaka, két különböző helyszínen gyűjtöttem a fotonokat a Selyemgubó-köd megörökítéséhez. Első próbálkozásaim egyike volt asztrofotós felszereléssel, ezért a kitelepülések alkalmával zsákmányolt nyers fotók feldolgozásának legkevesebb négyszer nekilendültem. Minden alkalommal más-más eljárásokat próbáltam alkalmazni a jobb eredmény elérése érdekében, ami egy kicsit mindig jobb lett az előző változathoz képest. A 7-8 óra expozíciós idővel a képen látható mértékben sikerült előcsalogatnom a halvány porködöket a ködösség környezetében, aminek nagyon örülök.

Távcső:SkyWatcher Quattro 200/800 Newton tubus
Mechanika:HEQ-5 Pro Goto bordásszíj hajtással.
Kamera:Canon EOS700D átalakított
Korrektor:SkyWatcher kómakorrektor F/4 távcsövekhez
Korrektor:Lacerta/MGEN standalone autoguider
Exp. idő:149×3 perc (7 óra 27 perc), 2×55/2×15/60 db dark/flat/bias, ISO1
Helyszín:Tiszasziget Mélypont emlékhely és Csomorkányi templomrom

Hozzászólás

hozzászólás