Színes égi háromszög

1046

Az elmúlt év októberében kifényesedett Holmes-üstökös még mindig érdekes fotótémát kínál az érdeklődők számára.

Ladányi Tamás, Középső-Hajag

A Holmes-üstökös kötelező célpontja a távcsöves megfigyeléseknek és az asztrofotós célpontoknak múlt év októberi felfényesedése óta, amely azóta számtalan formában megörökítésre került. Hosszú hetek óta terveztem lencsevégre kapni egy nagy látómezejű képen együtt a Fiastyúk kék reflexiós ködével és a Kalifornia-köd vöröses hidrogénfelhőjével, amelyekkel szép színkontrasztot mutat. A közel másfél hónapig tartó ködös-borús idő miatt sokat váratott magára a lehetőség, de így legalább a kométa közelebb került a már említett objektumokhoz és az Algolhoz is. A megvalósítás szokás szerint kissé kalandosra sikerült…

Napközben a Kab-hegyen kirándultunk a családommal, és örömmel konstatáltam, hogy az úszkáló felhők ellenére kiváló légköri átlátszóság van. Barátaim hívtak, hogy lenne-e kedvem egy kis fotózáshoz a közelben levő törzshelyünkön, a Hajag-tetőn. Kellemesen hűvös idő fogadott minket este, de a folytatás korántsem volt zökkenőmentes. A technika már sokszor megkeserítette az életemet, most is: először a laptopom mondott csődöt, mivel nem ismerte fel először a vezetésre használt webkamerát, majd a DSLR-t sem. Majd a rekta motor sietett és késett megmagyarázhatatlan okból, amely alkalmatlannak bizonyult mindenfajta követésre. Közel két óra mérgelődés után kis híján feladtam, míg ki nem derült, hogy időközben felszabadult Németh Csaba egyik mechanikája. Átszerelés mindent az övére, újbóli pólusra állás, majd laptop nélkül mindent manuálisan: élességállítás, kép komponálása, vezetés stb. Közben fél szemem a kiszemelt területen, mert a légi forgalom igen intenzív mostanság, főleg ekkora látómezőben nagy az esély egy hívatlan fénycsíkra. De nincs sok idő, mert nyugat felől felhők gyülekeznek, és rövidesen kel a Hold is… 1600-as érzékenységgel hat jó képet sikerült összehoznom, amíg teljesen be nem borult.

2008w4-nagy

A hét csillagászati képe 1,8/50-es Canon teleobjektívvel készült f/4-es fényerőnél, 6×120 s expozíciós idővel, ESO 1600 érzékenység mellett, EOS 300D fényképezőgéppel.

A téma fő motívumát adó színes égi háromszög mellett érdemes tallóznunk a környék mélyég- objektumai között: a Kalifornia-köd és az üstökös között félúton találhatjuk az NGC 1342 nyílthalmaz kis csillagcsoportját, míg a kép közepén az IC 348 és az NGC 1333, míg a bal szélén az IC 359 kis ködfoltja figyelhető meg. A felvételen több aszterizmus, arra tévedt kisbolygó és kígyózó sötétköd nyújt további azonosítási lehetőséget.

Hozzászólás

hozzászólás