Tavaszi tűzgömb

855

Március elején jelentkezik a Virginidák meteorraj, melyre jellemzőek a látványos, fényes tűzgömbök.

Tepliczky István, Tata

A Canon Powershot digitális fényképezőgépcsalád A540-es típusa arról híres, hogy a más szériáknál működő gépes távvezérlő programok (pl. automata exponáltatás számítógépről) nem hajlandók kezelni ezt a típust. Sorozatfelvétel készítésére így nem marad más módszer, mint hogy manuális üzemmódban maximum 15 mp-es expozíciós idővel 10 db képet képes készíttetni vele – utána újra nyomva a gombot, újabb sorozatot indítani. Már ha épp ott ül mellette az ember…

2008w14-nagy

A 15 mp ráadásul 30 mp, mert a gép egy ugyanolyan hosszúságú sötétképet készít, hogy ezt kivonva az eredeti képből korrigálja az esetleg eltérő érzékenységű pixeleket – azaz javítsa a minőséget. Szóval egy teljes, 10 képes sorozat 5 percig tart, amely alatt a gép 30 mp-enként érdemben 15 mp-et exponál. Tatai, csak mérsékelten sötétnek mondható kertünkben változócsillag-észlelés közben meteorfotóztam a fentiek szerint március 9-én éjfél előtt, nem túl jó minőségű égen. Az 5 percek újraindítgatása is erősen sztochasztikus volt, attól függően, befejeztem-e az adott változócsillag becslését, nem szaladtam-e be melegedni, teát hörpölni.

Nos, ezek nyomán ítélje meg az olvasó, mennyire “vakszerencsés” a K-i égen nagyjából 50 fok magasan rögzített fényes meteornyom, amelyet élőben nem is vettem észre. “Hátrafelé” meghosszabbítva nagy valószínűséggel a Virginidák meteorraj tagja lehet – mind a március eleji időszak, mind a robbanó jelleg valószínűsíti ezt. A nyom mellett jobbra az Arcturus, alatta a Corona Borealis csillagai láthatók. A felvétel Canon Powershot A540 géppel készült, f/3,2, 400 ASA, időpontja: 2008.03.09-én 22:16 UT, az expozíciós idő 15 s.

Hozzászólás

hozzászólás