Távolban: a Magas-Tátra!

3373

Az ország nagy részén hetek óta sűrű, vastag köd ül, a 8-900 méterig nyúló ködpaplan fölé szigetként tornyosulnak legmagasabb hegyeink. Odafönt viszont hétágra süt a Nap!Éder Iván, Pete Gábor, Szitkay Gábor, Csóványos

Téli időszakban gyakori jelenség a Kárpát-medencében a mindent beborító vastag ködréteg, amely mindenfajta optikai megfigyelést lehetetlenné tesz. Szerencsés esetben legmagasabb hegyeink jelenthetnek menekvést az észlelők számára, a ködpaplanból „kilógó” hegycsúcsokon ilyenkor hétágra süt a Nap, csillagos az ég! Ráadásul az észlelési viszonyok is sokkal kellemesebbek, mint „odalent” – a hőmérsékleti inverziónak köszönhetően.

Az elmúlt két hétben kisebb-nagyobb baráti társaságok „menekültek” fel a hegyekbe, többnyire a Mátrából végeztek észleléseket, készítettek fotókat. A gyöngyösi Praesepe Klub tagjai például sikeresen észlelték a december 24-i Mars-fedést a Kékes-tetőről, és ugyanott végzett megfigyeléseket egy interneten szerveződött baráti társaság is. Változócsillag-észlelőink között is voltak, akik a mátrai kitelepülést választották, és jól döntöttek!

December 30-án egy három fős csapat (Éder Iván, Pete Gábor és Szitkay Gábor) a Börzsönyt választották túrájuk célpontjának, abban a reményben, hogy a Csóványos is a felhők felett lesz. Nem csalódtak, a gyalogtúra teljes sikerrel járt. A nappali verőfényben csodálatos körkilátásban volt részük, egyebek mellett a Magas-Tátrát is sikerült megpillantaniuk (ami egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk, a Mátra-járók is rendszeresen beszámolnak róla, de kedvező esetben megfigyelhető a Dobogókőről, sőt, még a János-hegyről is).

2007w54-nagyA hét „csillagászati” képe a 938 m magas Csóványosról készült a légvonalban kb. 170 km-re levő Magas-Tátra vonulatairól, 80/600-as APO refraktorral és Canon 350D fényképezőgéppel. A kép három felvételből lett összeállítva (teljes méretben a fenti képre klikkelve érhető el). A hegység tövében szép délibáb-jelenséget is megfigyelhetünk.

Ezzel a fotóval kívánunk boldog új évet hírportálunk valamennyi olvasójának!

Hozzászólás

hozzászólás