Tengerparti fények

1525

A magyar utazó számára a csillagos égbolt és a tengerpart önmagában is varázslatos. Az égi fényekhez ezúttal a tengervíz lakói is hozzájárultak.

Ábrahám Tamás, Omán

Egy kedves barátom meghívására elutaztam Ománba, amely talán a legbékésebbnek, legnyugodtabbnak mondható muszlim ország a jelenlegi szultánnak, Kábúsz bin Szaíd al-Búszaídinek köszönhetően, aki okosan és bölcsen vezeti a szultánságot. Az omániak büszkék országukra, hagyományos viseletben járnak, szeretik vezetőjüket, aki igyekszik a szomszédos Egyesült Arab Emirátusok megalomániájával ellentétben a hagyományos építészetet előtérbe helyezni, tiltva felhőkarcolók és magasabb épületek építését. De azért szeretik a légkondicionált bevásárlóközpontokat, ahol napközben púposra tömik a bevásárló-kocsikat, vagy csak leülnek egy kávézóba beszélgetni, miközben az indiai vendégmunkások építik az országot…

hetkep_oman_jupiter_vilagito_plankton_abraham
A kép 2016. 03. 12-én készült Canon EOS 400D fényképezőgéppel, Canon ES-F 10-22 objektívvel, 10 mm fókusztávolsággal, F/4 rekesszel, 30 mp záridővel ISO 1600 érzékenység mellett.

Legfőbb tervünk az ott tartózkodásom idejére egy pár napos, közel 1500 km-es autóút megtétele volt Salalahból Muscatig, a fővárosig, végig az Arab-tenger partja mentén. Az első éjszakát egy kiszáradt wádiban töltöttük, sivatagos terepen. Tábort vertünk, vacsorát készítettünk, majd az esti szürkületben a lemenő fiatal holdsarlóban és a hamuszürke fényben gyönyörködtünk, miközben csupán az esetleges fertőzések, gyomorrontások megelőzése végett whiskyt kortyolgattunk. Szerettem volna fotózni, de a nagy páratartalom és a közeli települések fényszennyezése nem kedvezett éjszakai tájképek készítésének. Éjszaka többször felkeltem csillagokat lesni, láttam a Dél Keresztje pislákoló csillagait éppen csak a horizont fölött. A pára miatt hajnalra minden csuromvizes lett. Második éjszakánkat tengerpart mellett terveztük tölteni. A napközbeni sok látnivaló miatt kicsit elcsúsztunk időben, így a szürkületben kapkodva végül is egy fantasztikus sziklapadra leltünk, amely pár méterrel volt csak a tenger szintje fölött, Sur városától nem messze Muscat irányába. Sajnos egy ipari zóna volt a közelben, a fotón ennek a fényszennyezése látható. Tábort vertünk ismét és tábortűzön elkészítettük a vacsoránkat. Sütögetés közben feltűnt, hogy ahogy a tenger hullámai nyaldossák a parti sziklákat, kékes-zöldes fényt látunk. Messzebb a halak által keltett hullámok világítottak. Aztán köveket is hajigáltunk a vízbe és a csobbanások is szépen fluoreszkáltak. A jelenséget világító plankton (Noctiluca scintillans) okozza. A látvány fantasztikus volt, amit a kelő Jupiter fénye csak fokozott. Később az egyre dagadó holdsarló szégyenlősen a hegyek mögé bújt, mi pedig bambultuk a kékes túlvilági fényeket, a távolban lassan elvonuló halászbárkák lámpásait és az alacsonyan pislákoló Sarkcsillag körül nehézkesen hátráló Nagy-Göncölt.

 

Hozzászólás

hozzászólás