Üstökösszörnyeteg

921

A déli félteke észlelői több mint 20 különálló fényoszlopot láthattak a McNaught-üstökös csóvájában – kárpótlásul az utóbbi években csak északról megfigyelhető sarki fényekért…

Takács I., Kiss L., Szabó Gy., Derekas A., Katoomba, Ausztrália

A McNaught-üstökös valódi pompájában csak a déli égre átkerülése után mutatta meg magát. Az elmúlt évtizedek legfényesebb üstököse páratlanul látványos csóvát növesztett, melyet a január 20-i hétvégén holdmentes sötét égen lehetett észlelni Ausztrália keleti partvidékén. Az azóta eltelt egy hét alatt az üstökös magja és kómája sokat halványodott, ugyanakkor január 26-án este Sydney külvárosi területein szabad szemmel még mindig 15-20 fokos csóvát lehetett megpillantani. Kiss László és Szabó Gyula MCSE-tagok egyöntetűen az 1996-os Hyakutake-üstökös városi égen észlelhető látványához hasonlították, egyetlen különbség az, hogy a McNaught-üstökös csóvája jól láthatóan görbült.

A hét képe 2007. január 20-án készült a Sydney-től 100 km-re található Blue Mountains Nemzeti Parkban, Katoomba kisváros nyugati peremén, a Hildas-kilátóból. A felvétel Takács István, Kiss László, Szabó Gyula és Derekas Aliz közreműködésével készült el, miközben alkalmi érdeklődők furcsa tekintettel figyelték a rendkívül lelkes (és hangos) észlelői négyes tevékenységét. Az égbolt sötétedésével párhuzamosan az üstökös csóvája egyre látványosabbá vált, s mire a szürkület véget ért, legalább 20 különálló fényoszlop tűnt fel az északi irányban hosszan elnyúló csóvában. Kisebb binokulárokkal még többet meg lehetett különböztetni, így az összkép teljesen olyan volt, mint egy váratlanul feltűnő sarki fény esetében. Mellékelt képünkön a csóva legvége a kép jobb szélén is túlnyúl, azaz a kómától legalább 50 fok távolságig elért a kidobott porfelhő.

A felvétel közepén könnyen felismerhető a Cygnus csillagképre nagyon hasonlító Grus (Daru) csillagkép álló és a tetejénél enyhén megbicsakló keresztje, amitől a jobbra található fényes csillag a Magyarországról is látható Formalhaut.

2007w5_nagy

A fotó Canon EOS 300D fényképezőgéppel készült (ISO 1600-as érzékenység, 18 mm-es fókusz). A kép 6 db 30 mp-es felvétel összege. Az egyedi képek 2007. január 20. 10:38-10:42 UT között készültek. Képfeldolgozás: gimp.

Hozzászólás

hozzászólás