Üstökösvadászat a Bakonyban

1061

Üstökösvadászati beszámoló a Hartley-üstökös és a Perseus szép csillaghalmazának találkozásáról.

Ladányi Tamás, Farkasgyepü

Miután a Hartley-üstökös még párás, városi égen állókamerával is maradandó nyomot hagyott a képérzékelőn, kíváncsian vártam, hogy milyen megjelenést mutatna fényszennyezéstől távoli helyen. További motiváció volt, hogy éppen a Perseus-ikerhalmaz mellett haladt el, így egyedi témaként kecsegtetett. A front utáni időszak tiszta légkörében a Bakony sűrűje felé vettük utunkat Landy-Gyebnár Mónikával a kométa becserkészésének reményében.

A Farkasgyepü mellett fekvő Pisztrángos-tó eszményi környezet asztrotájképek készítésére, ugyanis – szinte hihetetlen – semmilyen közvetlen zavaró fényforrás nincs a látóhatáron. A legutóbbi alkalommal a Jupiter oppozíció szolgált apropóként kedvező fotós célpontnak, melynek emlékét az érkezéskor fel is elevenítettük.

2010w41-nagy

A tó felett húzódó Tejútról készítettem egy hosszabb időszakot átfogó time-lapse (gyorsított képsorozat) felvételt, miközben figyeltük a Draconidák hullását. Mialatt sorra készültek a képek, felszereltem az óragépes mechanikámat, hogy a Hartley-t a négyszázas telémmel lencsevégre tudjam kapni. Tíz óra körül már kellő magasságba emelkedett, így, immár kézi vezetéssel folytattam a fotózást. ISO 3200 érzékenységet használtam, mivel az égi vándor gyorsan mozgott a csillagok között, és nem akartam, hogy a fényes nyílthalmazok mellett nagyon bemozduljon. Igazán megérte a fáradtságot a Perseus sűrű csillagmezejében közlekedő, zöldes színű üstökös! Történt mindez miközben a Jupiter halvány fénnyel derítette meg a tájat, a közelből egy-egy pisztráng csobbanását hallottuk, és kellemes, nyugalmas órákat töltöttünk a természetben.

Hozzászólás

hozzászólás