Zajló jég téli csillagokkal

1626

Méltóságteljesen úsznak a jégtáblák a téli égbolt csillagai alatt. Budapesti éjszaka Orionnal, Siriusszal, Procyonnal a zajló Duna fölött.

Szémár Ferenc, Budapest

Ritka alkalom, hogy zajlik a Dunán a jég. Ez a jelenség a szokatlan és tartós hideggel jár együtt. A Kárpát-medencében pedig a hideg időjárás az északról jövő száraz levegővel érkezik, ilyenkor igencsak fázik a szabad ég alatt éjszakázó ember. Cserébe a hideg és tiszta időben még nagyobb városokból is szépen látszanak a téli égbolt csillagképei.

ZajloDuna-Orion

Az égbolt jellegzetes csillagképei is fotózhatóak voltak vasárnap estéjén, igen, a hidegrekordokat döntögető szombat éjszaka után. Ez a fogcsikorgatóan hideg éjszaka is nagy szerepet játszhatott abban, hogy másnap a Dunán fehér jégtáblák szinte összefüggő sokasága jelent meg.  Nagy Attila Károly, az Index fotósának Lánchídról készült képéről értesültem a jelenségről, ami az ominózus éjszakán készült, majd másnap este én is lesiettem a Dunára. Az Erzsébet híd felé vettem az irányt, ahonnan a folyam tengelyében dél felé jó kilátás. Ha tiszta az idő, akkor az Orion csillagkép lehet a fotó főtémája, alatta a Szabadság-híddal – gondoltam. Több próbálkozás után azt tapasztaltam, hogy hosszú expozíció során az óriási jégfolyam hatalmas ösvénnyé mosódik el a képen, ezalatt a csillagok is valamelyest kiexponálódnak. Ez első pillantásra egyértelműnek tűnik, de körülbelül 1 óra hosszan kellett kísérletezni a témával, aminek eredményeként kissé lefagyott végtagokkal, de az utolsó kattintások között elkészült a várva várt fotó. A hidegben aztán sietve pakolás, vissza az autóhoz, ahol még volt egy kis kaland a félúton zsebből kirántott (köszönhetően a félig elfagyott végtagoknak) és elhagyott kocsikulcsnak, de a mínusz 10-ben még egy kört megtéve az is meglett. Az otthon melegében végül két képkockából készült mozaikkép feldolgozása hozta el a kívánt eredményt, ahol a város fényei természetesen szinte vakítanak, de eközben felsejlik a téli égbolt gyönyörű csillagképe is.

Hozzászólás

hozzászólás