Csillagászattörténet a Napútban

1251

A Napút című irodalmi és művészeti folyóiratnak nem először van csillagászati szála. Sőt, ennek nemcsak az a magyarázata, hogy alcímében a nevezett két jelző mellett a „környezeti” kitétel is szerepel. Az asztronómiának mindig is volt egy magasztos, már-már költői dimenziója. Uránia távcsövébe meredve bizonyára hexameterekben fogalmazta meg a csillagos ég szépségeit.

Rezsabek Nándor_Csillagászattörténet a Napútban_201511

Megjelent tehát a Napút irodalmi folyóirat aktuális száma. Az idei nyolcadik, az októberi. De miért is érdekes nekünk, csillagászatbarátoknak? Kállay Kotász Zoltán szerkesztésében elfelejtett költők művei kerülnek terítékre. E sorok írójának segítségével és Kállay Kotász Zoltán jóvoltából többek között a kiadvány Zerinváry Szilárd jeles csillagászati-geofizikai szakíró verseit is közli. Zerinváry ugyanis – valódi polihisztorként – tehetséges poéta is volt, mégha igazi sikereit nem is ezen a területen, hanem tudománytörténeti szerzőként aratta. A kötet továbbá egy a csillagászatbarátok számára ugyancsak érdekes mellékletet tartalmaz. Ez a Várkonyi Nándor kultúr- és Horváth Árpád csillagászat- és tudománytörténész sokrétű, izgalmas, ma már forrásértékű levelezését tartalmazza. A levélváltásokban, a sorok között csillagászati vonatkozások is előkerülnek.

Mivel a kiadvány tartalmilag antológia, de formailag havilap, a Napút november végéig lesz terjesztésben (hírlapárusoknál és néhány könyvesboltban). Emellett december-januárban a lapszámnak egy (más számokkal összevont) bemutatóestjére kerül sor.

Hozzászólás

hozzászólás