A Pécsi Planetárium

1132

Megvették és a budapesti Vidámparkba került. Állítólag a szovjet "amatőrök" által kifosztott – és ezért üres – Panoptikumban helyezték el, az Óriáskerék közelében. Itt 1962-1968-ig működött, rengeteg előadást tartottak benne. Nép volt bőven, és aki a Vidámparkba látogatott az felült a hullámvasútra, meglökte a kecskét, és beült a kisplanetáriumba. Fél órás váltásokkal ment egész nap a műsor. Ifj. Bartha Lajos, Gauser Károly, Schalk Gyula, Sinka József stb. tartotta az előadásokat.
Bartha nemrég mesélte, hogy egyszer Kádár János és neje is megnézte az előadást. Előtte persze bőrkabátos egyének megvizsgálták az egészet, csóválták a fejüket: nem túl biztonságos! Muszáj itt ennyire sötétnek lenni? Ezért csak ők ketten lehettek a teremben, meg persze Bartha az előadó, akinek enyhén szólva remegtek a lábai.
Amikor tervbe vették, hogy állandó nagyplanetárium fog Budapesten épülni (és abba egy új, nagy, modern vetítőműszert vesznek), akkor ezt a régi műszert leszállították Pécsre, úgy 1971 vége felé.
Pécsett 1973. aug. 20-án kezdték és 1975. nov. 30-án fejezték be a Planetárium építését, így ez lett az első planetárium épület hazánkban (a budapesti – 23 m-es átmérőjű – nagy, később, 1977. aug. 17-én nyílt meg). Ebbe került a régi vetítőműszer egy 6 m átmérőjű kupolába, 50 ülőhellyel. A hegy déli lejtőjére épült az épület, a Szőlő u. 65. a címe. 1975-1989-ig folyamatosan működött. Fenntartója a TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat) Baranya megyei Szervezete volt.
1989-ben, főleg 1990-ben anyagi gondok és a társadalmi bizonytalanságok miatt a TIT felmondott az utolsó alkalmazottnak is és bezárta a planetáriumot. Az épület ezután beázott, az elektromos kábelek okozta tűzben kicsit kiégett, kicsit lepusztult, ami mozdítható volt azt elvitték. De az épület és a műszer maradt.
1998 májusában nyitotta meg a TIT újra a pécsi planetáriumot. A műszernek semmi baja nem lett. Bekapcsolták, és ugyanúgy mutatta a csillagos eget, mint régen. Mátis András egy kicsit megpucolta, megolajozta és lehetett az 5100 csillagot mutató eget vetíteni. Azóta újra vannak planetáriumi előadások. Van is érdeklődés: iskolai csoportok, Pécsre kirándulók. Évente 150-200 előadást tartanak, átlag 30-40 fős nézőszámmal.
Egy fix előadás időpont van: minden vasárnap délelőtt 10 órakor. Egyéb időpontokban is elfogadnak csoportok jelentkezését a Pécs-Baranyai TIT, 7621. Pécs, Felsőmalom u. 10. címén vagy telefonon (72/310-807, Bajnáczkyné) a belépőjegy: 200 Ft/fő.
De egy nagy gond van: mivel az épületben semmiféle fűtés nincs (a kazánt is leszerelték és elvitték) csak május 1. és október 31. közötti, azaz a nyári 6 hónapban lehet előadást tartani. Az előadásokat amatőrcsillagászok (Gyenizse Péter, Kemenes Lászlóné, Keszthelyi Sándor, Nagy-Mélykúti Ákos, Nagyváradi László, stb.) tartják. Egy előadás 45-60 perces. A műszer nem tud annyit, mint a budapesti, de nem annyira gépies a dolog. Itt mindent kézzel kell beállítani, tekerni. A közönség sokkal közelebb ül, személyesebb a kapcsolat. Érdemes egyszer ezt is megnézni.

A Betelgeuse 2001. május-júniusi számában megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás