A tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgáló

2020
Az épület felállítási helyének lehetőségeiről tanulmányt készíttettek, amely hat lehetőséget tárgyalt:
  1. a Kiskastély (jelenleg a Kuny Domokos Múzeum épülete) tetőtere,
  2. a Török mecset az edzőtábor mellett,
  3. a Művelődési Központ tetőtere, vagy a mellette lévő telek,
  4. az Eötvös József Gimnázium teteje,
  5. a Kálvária dombon önálló épületben (a és b változatok),
  6. a Kálvária dombon található Fellner kilátóban.

 

A helyszín kiválasztásánál figyelembe vették a kialakítás-átalakítás költségeit, a megközelíthetőséget, sőt az égbolt épületek és növényzet általi takarását (!), valamint a párásodásra hajlamos területek befolyásoló tényezőit is (!!!).

Bár a 6. változat mellett döntöttek, mégis az 5.b. változat épült meg, de az is az Eötvös Gimnázium mellett.

A Megyei Művelődési Központ Uránia Csillagvizsgálóját 1973. november 11-én nyitották meg. Az épület 356.000 Ft-ba került, a kerítésre és a telek rendezésére 40.000 Ft-ot, a belső berendezésre 50.000 Ft-ot fordítottak.

A tanácselnök megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a csillagvizsgáló segíteni fogja majd a tanulóifjúságot, mert az iskolai tananyagban kevés a csillagászat. Fontos bázisa lesz a pedagógus-továbbképzésnek, a népművelésnek, és nem utolsó sorban a tudományos értékű megfigyelések végzésének. Megemlítette, hogy a diákok gyakran tájékozottabbak a csillagászatban, mint a tanáraik. A szakkörre sokan jelentkeztek, főleg gyerekek. Az első szakkörvezető Dinga László lett.
Az 1990-es években a csillagvizsgáló a Fazekas utcai Általános Iskola kezelésébe került, és úgynevezett "erdei iskola"-ként használta az épületet és a telket.
A csillagászati szakkör megalakulása óta folyamatosan működik. A hétfőnkénti szakköri foglalkozásokat Nagy Sándor szakkörvezető tartja.
2007-ben a tatai önkormányzat megkereste a megyei TIT egyesületet, hogy vállalja át az üzemeltetést, mivel az iskola már nem használja semmire. Így 2008-tól a TIT kezelésébe került a csillagda.

  A Föld és Ég c. folyóirat 1974/1.  számában adott hírt és közölt képeket a tatai csillagvizsgáló átadásáról.

A TIT Konkoly Thege Miklós Csillagászati Tagszervezet http://konkoly.csillagaszat.hu/Csillagda_tata.html honlapján megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás