Kulin-emlékérem Ponori Thewrewk Aurélnak

901

A ma is aktív hivatásos csillagászok többsége is az õ hatására indult el a pályán. Õ is így kezdte, 1935-tõl a svábhegyi Asztrofizikai Obszervatóriumban dolgozott, és szépen ívelõ karrierjét hagyta ott az ismeretterjesztés kedvéért. 1947-tõl az Uránia Csillagvizsgáló igazgatója volt, egészen nyugdíjazásáig.

Utódja Ponori Thewrewk Aurél lett, aki már nemcsak a TIT Uránia Csillagvizsgáló igazgatójaként tevékenykedett, hanem a TIT Budapesti Planetárium vezetõje is. Szakterülete a csillagászati kronológia, nevét a Biblia csillagászati vonatkozásainak kutatása, és errõl szóló könyve tette ismertté. A napórákkal kapcsolatos tevékenysége is közismert. Nemrég megjelent könyve igazi csemege a csillagászat és a kultúrtörténet iránt érdeklõdõknek. A Divina astronomia címû munkában ugyanis Dante mûveinek csillagászati vonatkozásait elemzi. A Magyar Csillagászati Egyesület két évvel ezelõtt örökös, tiszteletbeli elnökévé választotta.

{mosimage}

Vizi E. Szilveszter átadja Ponori Thewrewk Aurélnak a díjat

Így nem lehetett kérdés, hogy a Kulin György emlékérmet elsõként Ponori Thewrewk Aurél kapja meg. A Magyar Csillagászati Egyesület és a Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat által alapított elismerést Vizi E. Szilveszter, a TIT elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, és Szabados László, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke adta át január 29-én a TIT Bródy Sándor utcai székházában.

A Természet Világa 2002/3. számában megjelent cikk másodközlése

Hozzászólás

hozzászólás