A hétvége előtti utolsó események az olimpián

1524

2015.07.31. péntek:  A mai nap délelőttjén folyamatos ülésezés során diszkutáltuk és véglegesítettük a „csapatverseny” forduló feladatait. Sok vita volt. Közben már beérkeztek az észlelési (gyakorlati) forduló megoldási lapjainak másolatai.

Délután már szervezeti kérdésekben üléseztünk, ez elég késő estig tartott. Fontos kérdéseket vitattunk meg, parázs vita alakult ki több kérdésben is, pl. hogy a jövőben kelljen-e tartani szünetet az elméleti forduló maratoni 5 órás ideje alatt, és ha igen, ez hogyan legyen kivitelezve? Ismertették a következő évek olimpiai helyszíneit, egyesével – immáron 2022-ig sorakoznak a megrendezési szándékok. Mint talán már mindenki tudja odahaza: Magyarország 2019-ben rendezi meg ezt a diákolimpiát. Jövőre India, utána Thaiföld, majd Sri Lanka következik. Miutánunk várhatóan Kolumbia, majd Oroszország jön.

Időközben megérkeztek az elméleti fordulós megoldások is. A magyar csapat „hosszú kidolgozású elméleti” feladatai igen vékonykás anyagot formáltak – néhányan szinte semmit nem adtak be. A „rövid kidolgozású elméleti” feladatok valamennyire sikeresebbek lettek, vastagabb papírköteg érkezett minden diákunktól – de sajnos első belepillantásra nem volt osztatlan az örömünk.

Megkezdtük a kiértékelést és pontozást. Holnap már eredményeket is mondhatunk. A javítási munka megszakad egy fél napra, mert a Merapi vulkánhoz viszik el a társaságunkat. Kicsit ránk is fér a pihenés.

A diákok ma írják az adatfeldolgozási fordulót, és másnapra marad az utolsó kör: a csapatverseny. Ekkor már nem egyénileg küzdenek, hanem összefogva, együtt. Ez a feladat ismét a Borobudur templomhoz kapcsolódik.

Hogy valami kis olvasmányos háttéranyagot is küldjünk, ez alkalommal egy kis gasztronómia következik (többen kérdezték, milyen itt a kaja, stb.)

—————————

Sajnos nem áll módunkban az autentikus indonéz konyháról írni, mert itt a hotelben ez csak kevésbé jelenik meg – sokkal általánosabb, világ-konyhai választékot kapunk. A hotel konyhája kifejezetten jónak mondható, csak eléggé egyhangúnak lehet tekinteni a kínálatot – néhány nap után a végére jut az ember a választékoknak.

Magvas_banan_DSC_0517

A reggelinél ugyanúgy megtalálni a főtt rizst, néhány fajta szaftos pörkölt-szerű, raguszerű, ill. grillezett hússzeletes kínálatot (némelyikhez különféle zöldségek is társulnak), mint a főétkezéseknél. Európai szokásainktól ez igen távol áll. Számunkra a tojásrántottás kínálat, és a nyers zöldséges pult többféle, színes paprika szeletei, ízetlen paradicsomszeletei, zöld színű, pirítósnak való kenyér és néhány fajta, kisméretű buci az opció. Ehhez még választható természetesen némi édes péksütemény is, pár fajta lekvár, csokikrém, méz, zabkása. Inni általában kétféle gyümölcslét kínálnak nagy, hűtött üvegtartályból. A kiwilé szép zöld színű, de eléggé semleges ízű, almalé is van néha, azt mindenki ismeri – viszont időnként valami ismeretlen nevű gyümölcs átlátszatlan, szürkés levét is lehet választani, ez igen karakterisztikus aromájú. A kávé sajnos borzasztó, pedig Indonéziának saját termesztésű kávéja is van, ami az előzetes híresztelések szerint finom. Mi a reggelihez is, és a kávészünetek során is ugyanazt a semmilyenes kávét kapjuk, elenyésző koffein tartalommal.

Salaka_kigyoboru_gyumolcs_DSC_0526

Ebédkor és vacsorakor annyi változás van, hogy eltűnik a tojásrántotta és van helyette mindig egy fajta leves (ezek különösen ízletesek; eddig a legjobb egy tengeri herkentyűs halászlé-féleség volt, benne rákokkal, tintahal- és polip szeletekkel). Megjelennek nagyobb darab sült húsok, szószban, párolt zöldségek, és egy-két fajta saláta, a rizs mellé bejön sült krumpli, néha krokett, sült tészták. Minden alkalommal van egy állás, ahol helyben sütnek-grilleznek, főznek valamit. Látványos, csak várni kell rá. Zárásként minden étkezéskor két-három fajta tisztított-szeletelt-kockázott gyümölcsöt lehet kóstolni: görögdinnye, sárgadinnye, papaya, ananász, és kicsiny fajta magvas banán, valamint az ú.n. kígyóbörű gyümölcs, az ú.n. salaka volt eddig.

Sajnos hiányzik a finom kínálatot harmonikusan kiegészítő, a csillagásztársadalom hangulatba hozására is alkalmas szolid bor, vagy sör! Lévén muszlim többségű ország, mindenfajta szesz tiltott. Csakis tiszta vizet szolgálnak fel minden alkalommal. Nagy szomorúságunkra még a szóda is ismeretlen erre, még a boltban sem tudunk venni ilyet.

Az ételekhez használt fűszerek nagy része ismert általunk is: chili, többféle curry-keverék, szójaszószok, olajok, paradicsomszósz, csípős szószok – salátákhoz majonézes, ezersziget öntetek. Szeretik az édesbe hajló sós ízeket, ill. egy-két édes komponenssel (pl. mazsolával) megbolondított savanykás zöldségsaláta-keverékeket is alkalmazni. Ritkásan olíva is belekerül a salátákba. A zöldség-keverékek karfiolt, brokkolit, fafülgomba-lebernyegeket, és répaszeleteket tartalmaznak.

Hozzászólás

hozzászólás