A vártnál fényesebb a júliusban szabad szemmel is láthatónak előre jelzett NEOWISE-üstökös

37998

Június 22-én a várakozásoknak megfelelően a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös elérte a Napunk környezetét figyelő SOHO napkutató szonda széles látószögű koronagráfjának látómezejét. A majd’ két hete nem látott üstökös nagyjából egy magnitúdóval fényesebb a vártnál, így amennyiben túléli július 3-ai napközelségét, a hónap közepén akár szabad szemmel is látható lehet.

Az idén már óvatosak vagyunk a szabad szemes üstökösök előrejelzésével, mert két égitest is becsapott minket, de ez a harmadik talán a legbiztatóbb mind közül. Az egy hete már általunk is beharangozott C/2020 F3 (NEOWISE) utoljára június 10-én volt megfigyelhető a földfelszínről, azóta túl kicsi szögtávolságra látszik a Naptól, hogy észlelhető legyen. Szerencsére ez a szögtávolság június 22-e és 28-a között 8 foknál is kisebb, így az égitest ebben az időszakban látható az 1996 óta a világűrben dolgozó SOHO napkutató szonda C3-as koronagráfjának képein. Külön érdekesség, hogy a napokban fedezték fel a négyezredik(!) üstököst a szondával.

Az első felvételek egyike, amelyen június 22-én megjelent az üstökös feje. A 6×6 fokos területet mutató képrészleten az Orion csillagai látszanak (illetve a detektorba csapódó kozmikus sugarak nyomai), a határfényesség olyan 8-9 magnitúdó. (ESA/NASA)

A déli felől érkező üstökös először csak a fejét dugta be a képekre, de bő egy nap alatt feltűnt villás szerkezetű porcsóvája is, melynek hossza eléri a 1 fokot. A mérések szerint feje június 23-án napközben 3,5-4 magnitúdós lehetett, ami 1 magnitúdóval fényesebb a vártnál. A fényes porcsóvával együtt ez igen biztató fényesség. Ha nem lenne ott a Nap, akkor egy szabad szemmel is könnyedén látszó üstököst figyelhetnénk meg. Aki szeretné követni az üstökös vonulását a képeken, ezen a linken megteheti.

A SOHO napkutató szonda egyik június 23-ai felvételének negyedét mutatja a kép. Itt már az alul mutatkozó üstökös porcsóvája is szépen látható. A bal felső sarokban a fényes Napot kitakaró árnyékolóra odamásolt napméret alapján a csóva hossza legalább fél fok. A kép jobb szélén látható fényes csillag a 3,0 magnitúdós zéta Tauri. (NASA/ESA)

A mostani képek alapján akár 2 magnitúdós is lehet, amikor június 28-án elhagyja a koronagráf látómezejét, de onnan még további 1 magnitúdót fényesedhet a július 3-ai napközelségig. Ezután közeledni fog hozzánk, így lassabban halványul majd, így amikor július közepén már egész tűrhető lesz a láthatósága, még mindig 2-3 magnitúdó körüli fényesség várható. Hogy merre keressük pontosan, arról akkor szólunk majd, ha valóban megtartja a mostani nagy aktivitását…

Június 24-ére villás szerkezetet öltött a már közel 1 fok hosszú porcsóva, ami a Nap által megvilágított porszemek nem egyenletes méreteloszlására utal. Az üstökös a képek készítése idején 0,4 CSE-re volt a Naptól, és igen mesze, 1,4 CSE-re bolygónktól, a Nap átellenes oldalán. Ez amellett, hogy látszó fényességét is visszaveti, a látószög miatt a csóva jelentős rövidülését is okozza. Július közepére mindkét paraméter jelentősen kedvezőbb lesz. (NASA/ESA)

Hozzászólás

hozzászólás