A Vénuszt, az Iót és a Tritont célozná meg a NASA

6564
Művészi illusztráció a Naprendszerről. (Forrás: NASA)

A NASA kiválasztotta a Discovery Program következő négy küldetéstervét. A program kutatóknak és mérnököknek hirdet pályázatot új kutatási tervek kidolgozására. A legutóbbi pályázatok közül négy olyan projektet választottak ki, amelyek egyenként 3 millió dollárt kapnak. A kidolgozásukra 9 hónap áll rendelkezésre. A küldetések közül valószínűleg nem valósul meg mindegyik, a végső döntést jövőre hozzák meg.

A NASA Discovery Programjának kiválasztott projektjei:

DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging Plus)

A projekt célja a Vénusz légkörének vizsgálata – annak megértése, miként alakult ki, hogyan fejlődött, és megtudjuk, voltak-e valaha a planétán óceánok. Az űrszonda egészen a felszínig behatol a bolygó légkörébe, hogy megmérje annak pontos összetételét. A műszereket egy leszállógömb védi majd meg a Vénusz környezeti hatásaitól. A program nevében a + jel arra utal, hogy mind a leszálló, mind a keringő egység kamerákkal lesz felszerelve a felszín megfigyelésének céljából.

Io Volcano Observer (IVO)

Az IVO a Jupiter Io nevű holdját vizsgálná meg azzal a céllal, hogy megtudjuk, hogyan formálják az árapály-erők az égitesteket. A Naprendszer legaktívabb vulkáni tevékenységgel bíró holdját a Jupiter gravitációja fűti. Pontos jellegzetességeiről keveset tudunk, így például arról, hogy létezik-e a belsejében magmaóceán. Az űrszonda a hold megközelítései során méri fel, hogy miként tör ki rajta a magma. A küldetés eredményeképp új ismereteket szerezhetünk a kőzetbolygók kialakulásáról és fejlődéséről, Naprendszerünk jeges óceánnal borított világairól, valamint az exobolygókról is.

TRIDENT

A Neptunusz egyedülálló és rendkívül aktív jeges holdját, a Tritont vizsgáló űrszonda célja, hogy megértsük a Naptól távoli, lakható világok kialakulását. A NASA Voyager-2 űrszondájának hála tudjuk, hogy a Triton felszíne aktív, és kitörések szabdalják. Tekintve, hogy ionoszférájában megvan a lehetőség szerves anyagok kialakulása, és valószínűleg rendelkezik egy belső óceánnal, a Triton izgalmas célpont, ha arra vagyunk kíváncsiak, miként fejlődhetnek ki lakható világok a Naprendszerben. Elhaladva a Triton mellett a Trident feltérképezné a holdat, megfigyelné a rajta zajló folyamatokat, és kiderítené, hogy létezik-e a felszín alatti óceán.

VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy)

A VERITAS a Vénusz felszínét vizsgálná, hogy megismerjük a bolygó geológiai történetét, és megtudjuk, miért fejlődött annyira eltérően, mint a Föld. Az űrszonda feltérképezné a bolygó teljes felszínét, és a kutatók az adatokból létrehoznák annak háromdimenziós rekonstrukcióját. Így megtudhatnánk, hogy léteznek-e olyan aktív folyamatok a Vénuszon, mint a lemeztektonika vagy a vulkanizmus.

Az 1992-ben létrehozott Discovery Program már több mint 20 küldetés tervezését és végrehajtását támogatta. A most kiválasztott projektek a kilencedik felhívás győztesei.

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás