A holdfogyatkozás fotózása – két műszerrel egyszerre

2677

Az elmúlt másfél évben hazánkból két teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető, mindkettőt sokan látták, jóllehet az időjárás nem volt egyiknél sem teljesen ideális. A 2007. március 3/4-én éjjel bekövetkezett teljes holdfogyatkozás elejére szinte „varázsütésre” megszűnt a kiadós eső és szétoszlottak a fellegek, de a vége felé újra vonuló felhők közt, erős szélben kellett folytatni a megfigyelést. Az idei február 20/21-én éjjel bekövetkezett teljes holdfogyatkozás végén érkeztek meg nyugat felől a felhők és borították be az égboltot, miközben még meg is virradt a jelenség teljes befejezte előtt. Azonban mindkét alkalommal sok szép asztrofotó készült a jelenségről.

A megfigyelések célját és lehetőségeit behatárolják az éppen rendelkezésre álló műszerek. Egy nagyobb teleobjektívvel állványról, esetleg óragépes, holdkövetési sebesség-fokozattal ellátott állványról igen szép fotók készíthetők a holdfogyatkozásról. Habár egy óragép nélküli azimutális állványról is szép holdfotók készíthetők, a teljes holdfogyatkozások totalitása közelében a valószínűleg több másodperces expozíciókhoz már óragépes mechanika szükséges.

A FOTOMAK 500 (f/6,3) Makszutov tükrös teleobjektív egy egyszerű azimutális fejre téve került a stabil, Triton típusú fotóállványra. Vizuális megfigyelésre egy 2x Barlow, Amici-prizma és okulár használható. A teleobjektív végére régi M42x1 menetű fényképezőgép, valamint mai DSLR gépek is felszerelhetők speciális adaptergyűrűvel. A kis műszer tetejére speciális kis platform helyezhető, amire keresőtávcső és kis telra kereső is felszerelhető. A platform a Budapesti Távcső Centrum műhelyében készült, Kürti Imre munkája (kép: a szerző felvétele).

A 2007. március 3/4-i teljes holdfogyatkozást a fenti képen levő műszeregyüttessel követtem végig, amihez egy Orion Shorty-Plus 2x Barlow-lencsével nyújtottam a tele fókuszát. Így mintegy 10 mm-es holdkép keletkezett a Nikon D40 DSLR CCD-jén. Az említett Barlow a (közepes) árkategóriájában a legkiválóbbak közé tartozik precíz kivitelével, valamint torzításmentes, kontrasztos és színi hibáktól mentes leképezéssel. A teleobjektív a Hold követése érdekében egy egyszerű és viszonylag olcsó HEQ-5 SynTrek mechanikán kapott helyet.

A 2007. március 3/4-i teljes holdfogyatkozás 23h44m-kor készült digitális fotója, 10
másodperces expozícióval és ISO 400 érzékenységgel (kép: a szerző felvétele).

A HEQ-5 mechanikának az is előnye, hogy van rajta holdkövetési sebesség is (más mechanikákon is megtalálhatjuk ezt a lehetőséget, mint például a Celestron Advanced EQ-5 vagy a megfelelő motorokkal ellátott Vixen GP sorozatban). Továbbá a HEQ-5 igen stabil, robusztus és acéllábakon nyugvó háromlábon van, amelyen a kisebb tömegű és rövid tubusú műszerek, mint például a kistávcsövek és teleobjektívek – vagy több ilyen együtt párhuzamosan szerelve – nagyon stabilan és rezgésmentesen nyugszanak. Egyébként a HEQ-5 akár 12-14 kg-ig is terhelhető rövid tubusú műszerekkel.


A f/6,3-as Makszutov teleobjektív és egy párhuzamosan szerelt 102/1300-as Skywatcher Makszutov-távcső a HEQ-5 mechanikára egy 320 mm-es prizmasínen szerelhető fel egyszerre. A rendszer mechanikai kiegészítőit a Budapesti Távcső Centrum finommechanikai műhelyében Kürti Imre készítette (kép: a szerző felvétele).

A kis távcsövek, teleobjektívek egy állványra való párhuzamos felerősítésére a megoldást például egy hosszú prizmasín adja, amelynek a végeire egy-egy „papucsot” (kuplung adaptert) kell felszerelni. Ezekbe szabványos prizmasínen rögzíthető az adott távcső vagy
teleobjektív. Mivel nem minden optikán van gyárilag a felerősítéshez kis prizmasín, ami a
papucsba beletéve rögzíti a tubust, ezért a teljes rendszer kiépítéséhez egyedileg elkészített kiegészítőkre van szükség. Esetemben a Budapesti Távcső Centrum finommechanikai műhelye segítségével valósíthattam meg a FOTOMAK 500 teleobjektív, illetve a Skywatcher Makszutov egy platformra való felerősítését. A terveket Kürti Imre, Szánthó Lajos és jómagam készítettük, de a kivitelezés Kürti Imre munkáját dicséri. Az így létrejött platform első példányát a fenti kép mutatja.

A 2008. február 21-i holdfogyatkozás Canon EOS 400D fényképezőgéppel, ISO 1600 érzékenységgel és 1/1000 s expozícióval. A 02h51m-kor készült fotó a 102/1300-as Skywatcher Makszutovval készült. A fogyatkozásban lévő Hold felszíni részletei
jól kivehetőek (kép: a szerző felvétele).

Nagy látómezejű optikával a fogyatkozásban lévő Hold csillagkörnyezete, esetleg a vonuló felhők különlegesen sejtelmes alakja is megörökíthető (l. a lenti képet). Reméljük azonban, hogy a következő részleges holdfogyatkozás idején kellemes nyári derült idő lesz és felhők sem fogják zavarni az égi jelenség végigkövetését.


Február 21-ére virradóan a vonuló felhőzet megnehezítette a holdfogyatkozás észlelését. A 04h32m-kor felvett fénykép az 500 mm-es Makszutov teleobjektívvel
készült, Nikon D40 DSLR géppel 1 másodperces expozícióval, ISO
1600 érzékenység mellett (kép: a szerző felvétele).

Kapcsolódó témák:

Hozzászólás

hozzászólás