Beszámoló Pekingből, a XII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról – 1. nap

3125

Megérkezett a magyar csapat Pekingbe – esős megnyitóval és ötórás elméleti fordulóval kezdődött meg a rangos csillagászati diákverseny.

November 4-11. között Kína fővárosa ad helyszínt a csillagászati-asztrofizikai tudományterület legrangosabb középiskolai tanulmányi versenye, a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics, IOAA) idei döntőjének. A 2007-ben 21 ország részvételével indult program (amelyben hazánk 2011 óta vesz részt) a közreműködők számát tekintve az eltelt bő egy évtized alatt közel a duplájára növekedett: az idei döntőre 39 ország 45 csapattal nevezett (több, erős csillagászati hagyományokkal bíró nemzet két csapatot is regisztrált).

Szmogos-esős Peking, november 4. reggel… Nem a legjobb előjelek…

Az idei évben a magyar küldöttség is jóval nagyobb létszámú a szokásosnál – ennek oka, hogy jövőre hazánk ad otthont a nemzetközi döntőnek, így a versenyzőkön (Gyűrűs Boldizsár, Puskás Dávid, Szendefi Dániel, Tófalusi Ádám, Világos Blanka) és a csapatvezetőkön (Dr. Szalai Tamás, Udvardi Imre) kívül több, megfigyelő státuszban közreműködő kollégánk (Bódi Attila, Dr. Borkovits Tamás, Sztakovics János, Rózsahegyi Derzbach Nikoletta, Rózsahegyi Márton) is a helyszínen van, akik a csapatvezetők munkájának segítése mellett a szervezési folyamatokat is figyelemmel kísérik.

Csapatunk jókedvét az eső sem ronthatja el 🙂

A versenyzők kiválogatása Magyarországon évek óta hasonló szisztémában zajlik. Az érdeklődő diákoknak egy többfordulós válogatóversenyen keresztül vezet az út az országos döntőre, ahol az elméleti jellegű csillagászati-fizikai feladatok megoldása mellett égboltismereti, távcsőkezelési és adatfeldolgozási készségeikre is szükségük van a sikeres szerepléshez. A legjobb teljesítményt nyújtó diákokból áll össze az adott év olimpiai kerete, amelyből – több hónapos, szisztematikus felkészítés után – egy végső megmérettetést követően kerül ki az az 5 fő, aki az IOAA nemzetközi döntőjén (illetve az utóbbi években a régió néhány további országával közösen szervezett versenyeken is) Magyarországot képviseli. Otthon jelenleg már zajlik a 2018/19-es tanévi válogatóverseny, amelynek részleteiről a verseny honlapján találhatók információk.

A 2018-as év nemzetközi döntőjének helyszíne a korábbiaknál hosszadalmasabb procedúra után dőlt el – Srí Lanka és Irán (az országaikban fennálló állapotok okán) visszalépett, így végül Kína vállalta, hogy 2010 után ismét megrendezi az eseményt (a következő 3-4 évre viszont már fixen ismert a házigazda országok kiléte). A csúszások és az éghajlati viszonyok miatt a döntő időpontjaként november első felét jelölték meg – a versenyzők szempontjából ez azért jelent nehézséget, mert iskolai/egyetemi elfoglaltságok mellett kellett komoly energiákat fordítaniuk a felkészülés végső szakaszára és az utazással együtt másfél hetet igénybe vevő versenyre (csapatunkból négyen idén májusban érettségiztek, közülük ketten immár angliai egyetemistaként képviselik országunkat).

Guo Guangsheng, a Pekingi Tudományos Akadémia elnöke köszönti a résztvevőket. Az esőkabátos tömeg figyelmesen hallgat (vagy az angol nyelvű fordítást olvassa).

Népes küldöttségünk több csoportban (ki Budapestről, ki Londonból), hosszú és kimerítő utazás után érkezett meg a kínai főváros repterére, ahonnan a szervezők buszokkal szállították a diákokat és a felnőtt kísérőket külön-külön helyeken lévő szálláshelyeikre (az IOAA rendkívül szigorú versenyszabályzata szerint a diákok és a csapatvezetők a versenyfordulók ideje alatt nem érintkezhetnek egymással, ráadásul a diákoktól erre a néhány napra az összes kommunikációs eszközt is begyűjtik). Bár a hétvégi, felhős-szmogos időjárású Peking a szomorú arcát mutatta, és a reptéri transzferek kapcsán is akadtak kisebb-nagyobb bökkenők, az ellátásról csak felsőfokon lehet beszélni – mindkét társaság egy-egy, a város legelegánsabb szállodái közé tartozó helyszínen van elszállásolva, minden igényt kielégítő körülmények között.

A pekingi opera- és tánctársulat az eső ellenére is látványos előadással örvendeztette meg a nyitóünnepség résztvevőit.

A jó körülményekből nyerhető energiákra szükségünk is volt, mivel a vasárnap délelőtti megnyitó ünnepséget szabad térre szervezték, és ettől a 10 fokra hűlő, csendes esővel kísért időjárás sem tántorította el a szervezőket. A mintegy másfél órás ünnepséget így esernyők és a rendezők által gondosan a székekre készített esőkabátok védelme alatt töltöttük – kissé megázva, de alapvetően jókedvűen és tettre készen. A megnyitón a szervezésben vezető szerepet játszó Pekingi Tudományos Akadémia elnöke, az IOAA elnöke és a versenyt szintén támogató Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) egyik elnökhelyettese tartott rövid köszöntőket, majd a messze földön híres pekingi opera- és tánctársulat látványos, rendkívül díszes jelmezekkel gazdagított előadását csodálhattuk meg. Ezt követte a diákolimpiai megnyitók hagyományosan legfontosabb programpontja, a résztvevő országok képviselőinek felvonulása a színpadra az országok zászlóival.

Munkában a magyar csapatvezetés, valamikor éjjel fél 12 körül…

A diákok ezt követően – miután még egyszer megkapták a csapatvezetői intelmeket és biztatásokat – visszatértek szállásaikra, a csapatvezetők és megfigyelők pedig az ebédet követően a Pekingi Planetárium egyik előadótermébe vonultak, ahol megkezdték a másnapi, elméleti versenyfeladatsor összeállítását. Mivel magára a versenyforduló megírására öt óra áll a diákok rendelkezésére, az előkészületekhez is hosszú idő szükséges: az elméleti fordulót alkotó tizenegy feladat minden apró részletét át kell ilyenkor beszélni, sokszor hosszasan rágódva a felmerülő tartalmi és megfogalmazásbeli problémákon, kérdéseken. Ezt követően a véglegessé váló, angol nyelvű feladatsort a nem ezt a nyelvet használó országok képviselői saját nyelvükre is lefordítják, hogy a diákok ne szenvedjenek hátrányt a – sokszor komoly szaktudást igénylő – kifejezések nem pontos megértése miatt (válaszaikat ugyanakkor a számolások és formulák mellett angol nyelvű szöveggel kell megadniuk). Megfigyelő kollégáinkkal megerősített csapatunk végül éjjel fél egyre végzett a fordítással, többszöri átnézéssel, nyomtatással és borítékolással (sok csapatvezetés még lázasan dolgozott a feladatokkal éjjel 1 óra után is…), drukkolva, hogy diákjaink képességeiknek és a felkészülésbe fektetett rengeteg munkájuknak megfelelően tudjanak teljesíteni a hétfőn reggel 8 órakor kezdődő fordulóban.

Néha Pekingben is (majdnem) kék az ég… (november 5., reggel)

A következő napokban a további fordulók – észlelés, adatelemzés, csapatverseny – mellett kirándulások és kulturális programok is várnak a diákokra és kísérőikre, akik a megmérettetés egyes állomásai között a hasonló érdeklődésű diáktársakkal, illetve régóta vagy újonnan megismert kollégákkal is kellemes és hasznos időt tölthetnek együtt. Pekingi delegációnk további beszámolókkal és képekkel jelentkezik majd a következő napokban – addig is kérjük az otthoniak biztatását diákjaink felé és a derült időért (amiből azért ma reggel már egy-két óra erejéig volt szerencsénk részesülni).

Hozzászólás

hozzászólás