Elsuhant a 250 m-es kisbolygó a Föld mellett

953

A 2007 TU24 földsúroló kisbolygó kedd hajnali közelítése sokak érdeklődését kiváltotta. Magyarországról több amatőrcsillagász is észlelte a csillagos égen gyorsan mozgó égitestet, ugyanakkor amerikai rádiócsillagászok radarméréseket is végeztek a kb. 250 m-es átmérőjűre becsült naprendszeri parányról. A Hold pályájától valamivel messzebb elsuhanó 2007 TU24 kategóriájának kicsit nagyobb példánya, Földbe csapódása esetén egy nagyobb várossal összemérhető méretű krátert és erős földrengést váltana ki.

A 2007 TU24 radarképén jól látszik az égitest elnyúlt alakja (Green Bank Radio Telescope, Arecibo Radio Telescope, APOD)

A fenti radarképet az arecibo-i 300 m-es és a green bank-i 100 m-es rádiótávcső együttműködésével készítették: előbbivel bocsátották ki azt a radarjelet, amit az utóbbi műszerrel érzékeltek. A jelek rekonstrukciójával feltérképezhetővé vált a kisbolygó enyhén elnyúlt alakja.

A Magyarország felett derült égnek köszönhetően CCD-kamerát használó amatőrök is rögzítették a 2007 TU24 mozgását a csillagos égi háttér előtt. Mellékelt animációnkat Csák Balázs készítette a Szegedi Csillagvizsgáló 40 cm-es Newton-távcsövével január 28-án este, 20:12 UT és 20:17 UT között (magyar idő szerint este negyed 10 körül). Összesen 21 db 3 s expozíciós idejű felvétel összetételével jól láthatóvá vált a kisbolygó gyors mozgása, a csillagos háttérhez pedig egyetlen 2 perces felvétel készült az obszervatórium SBIG ST-7-es CCD-jével.

A 2007 TU24 mozgása kisebb távcsövekkel is könnyen észlelhető volt (fotó: Csák Balázs)

Hozzászólás

hozzászólás